FBI: Helderziende is grootste oplichter ooit

Helderziende ‘Maria Duval’ is volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie verantwoordelijk voor het oplichten van zeker 1,5 miljoen mensen. En dat zijn alleen nog maar de Amerikanen.

Still uit een filmpje op internet. © Youtube.

Op sites als die van Kassa en Radar komt haar naam veelvuldig voor

De helderziende zou in de afgelopen 20 jaar naar schatting honderden miljoenen dollars hebben afgetroggeld van goedgelovige burgers, zo werd donderdag bekend. En niet alleen in Amerika: haar naam is bekend bij opsporingsinstanties over de hele wereld. De FBI claimt dat het moeilijk is een vorm van oplichting te bedenken die meer slachtoffers heeft gemaakt. Toch is het in al die jaren niet gelukt haar praktijken te stoppen.

Maria Duval is misschien een bestaand persoon. Er zijn in elk geval talloze filmpjes op YouTube van een wat oudere vrouw met hoogblond haar die zich Maria Duval noemt. Sinds 1997 wordt ‘Maria Duval’ als merknaam gebruikt door Astroforce. Dit bedrijf heeft vestigingen (vaak postbusadressen) in bijna alle grotere landen in de wereld. In Nederland had het bedrijf tot 2009 een vestiging in Roosendaal, met de enige aandeelhouder op de Antillen en een bestuurder op de Marshall-eilanden. Op sites als die van Kassa en Radar komt haar naam veelvuldig voor.

Bijzondere boodschap
Duval of Astroforce: de werkwijze is altijd dezelfde. In lokale kranten en huis-aan-huisbladen verschijnen advertenties waarin de paranormale gaves van Duval worden aangeprezen. Mensen die daarop reageren krijgen in eerste instantie gratis een ‘talisman’ opgestuurd. Bij de talisman zit een brief van Duval waarin ze claimt een bijzonder boodschap te hebben ontvangen, speciaal voor de ontvanger.

Vaak gaat de boodschap over toekomstige winst in de loterij, een ernstige ziekte die eraan staat te komen of een verloren gewaande geliefde die terugkeert. Addertje onder het gras: de voorspelling komt alleen uit als de ontvanger ongeveer 50 euro naar Duval opstuurt. Daar blijft het niet bij, de brieven blijven komen, soms jarenlang. CNN citeert slachtoffers die voor duizenden dollars het schip ingingen, na een hartverscheurende brief aan Duval te hebben gestuurd.