Foutje: verkeerde verdachte afgeleverd bij rechtbank Utrecht

Verwarring in de Utrechtse rechtbank vanochtend. De man die voor de rechters verscheen vanwege een serie aanrandingen in Utrecht, bleek niet de verdachte.

 

De gevangenis in Vught bleek de verkeerde man op transport te hebben gesteld. Ze komen allebei uit Somalië en hebben bijna dezelfde naam. De verdachte van aanranding is naar een rechtbank in Limburg gereden, terwijl zijn bijna-naamgenoot in Utrecht belandde.

„Ik heb dit niet eerder meegemaakt”, zegt zijn advocaat Merlijn van Keulen. „Het verbaast me dat dit niet goed gecheckt wordt.”

Ik heb dit niet eerder meegemaakt

Advocaat verdachte

De zaak is eerder inhoudelijk behandeld. Vandaag zou de strafmaat aan de orde komen. De man wordt verdacht van zes aanrandingen en poging tot aanranding in het centrum van Utrecht. Hij zou zich daar in maart en april vorig jaar schuldig aan hebben gemaakt. Bij twee pogingen viel hij meisjes van 11 en 12 jaar lastig. Hij probeerde, vaak onder invloed, zijn slachtoffer te kussen.

Bij één vrouw likte hij de vingers, de hand en probeerde haar te kussen. Ook liet de 28-jarige man uit Somalië zijn broek zakken. De verdachte zei tijdens de vorige zitting geen herinneringen te hebben aan de voorvallen.

Besloten is vanmiddag een korte zitting te houden met de reclassering. De verdachte is daar niet bij. Op korte termijn wordt nog een zitting gepland om de strafeis te bepraten. Dan is hij er wel bij – als alles goed gaat.