Gekidnapt om 300 kilo coke: Claudia Melchers


Ontvoering, zelfst.naamw. – Het, tegen iemands zin, wederrechtelijk verplaatsen van een persoon. Panorama onderzoekt enkele van de bekendste ontvoeringen uit de recente geschiedenis. In Nederland én daarbuiten. Deel 9: de ontvoering van Claudia Melchers.

Claudia Margharita Melchers (6 mei 1969) is de nazomer van 2005 in veel opzichten een vrij normale 36-jarige vrouw. Ze woont in de statige Jan van Eyckstraat in Amsterdam-Zuid, is moeder van twee jonge kinderen – dochter Vita (5) en zoon Storm (2) – en voert vanuit haar woning op nummer 4 met vriend en zakenpartner Bert Verheij de directie over haar eigen bedrijf CMC (Claudia Melchers Catering). Niets aan de hand, zo lijkt het, maar op de achtergrond speelt er meer. Zo leeft Claudia al jaren in extreme angst om op een dag ontvoerd te worden.

 

Op maandagavond 12 september 2005 zit Claudia Melchers in pyjama met haar twee kinderen op de bank televisie te kijken als de telefoon gaat. In eerste instantie laat ze het gaan, maar uiteindelijk neemt ze toch op. De man aan de andere kant van de lijn stelt zich voor als ‘Alexander’, zegt dat hij haar gegevens heeft gekregen van een vriend van haar vader en dat hij mogelijk een grote cateringklus voor haar heeft. Omdat het bedrijf nog niet lang bestaat en de inkomsten goed kan gebruiken, stemt Claudia in met het verzoek om deze avond nog langs te komen. Ondanks de toezegging vertrouwt ze het niet helemaal. Om zich toch wat veiliger te voelen, belt ze aan bij de buurman en vraagt hem of hij even bij haar in huis wil komen. De buurman stemt in en zit nadat Storm en Vita naar bed zijn met Claudia in de woonkamer aan de koffie, wanneer rond kwart over tien de deurbel gaat.

 

Claudia kijkt door de deurspion naar buiten en ziet twee vreemd geklede mannen staan, maar doet toch open. Het blijkt een verschrikkelijke vergissing, want de mannen bestormen het halletje, overmeesteren haar en binden Claudia’s handen en voeten vast met tape. Ook de buurman is geen partij voor de twee, hij wordt vastgebonden aan een stoel. Door het gestommel worden de kinderen wakker en komen naar beneden. Daar staan zeoog in oog met het bizarre tafereel. De ontvoerders dwingen de kinderen een kast in te gaan, waarna Claudia de taak krijgt hen te kalmeren. In blinde paniek zegt ze tegen de kinderen dat het een spelletje is, dat ze even met deze meneren meegaat, met die rare muts op haar hoofd en de tape om haar handen en voeten. Zoon Storm moet lachen. Een spelletje, leuk! Maar bij dochter Vita staat angst in haar ogen. “Mam, mam, waar ga je heen?” vraagt ze snikkend. Claudia Melchers is ontvoerd..