Getuige in zaak Hoekse Duinmoord voortvluchtig

Justitie zoekt een belangrijke getuige in de zaak rond de moord op Onno Kuut (30) van wie het stoffelijk overschot in 2009 in de duinen van Hoek van Holland werd gevonden. Die getuige – Michel B. – was destijds een goede vriend van Kuut, maar blijkt voortvluchtig te zijn. ,,We zouden meneer B. graag willen spreken’’, vertelde de officier van justitie vanochtend. ,,Maar we moeten hem nog zien te vinden.’’

 

Vanochtend diende een tussentijdse rechtszaak tegen de vier verdachten van de moord: de Schiedamse broers Cor (34) en Brian P. (29) en hun twee medeverdachten Jeroen S. en Evert S. uit Leerdam. De vier staan bekend als de Tattookillers en zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) leden van een moordeskader, waar Kuut – Enschedeër – zelf ook bij hoorde. Ze worden ervan verdacht Kuut te hebben gemarteld voordat ze hem vermoordden. Het slachtoffer werd met een doorgesneden keel gevonden. De Tattookillers danken hun bijnaam aan de identieke, grote tatoeages van Chinese letters die ze op hun rug hebben en die ‘Wees daadkrachtig’ betekenen.

Onno Kuut moest vermoedelijk dood omdat hij in februari 2009 bij de Pannenkoekenboerderij aan de A4 bij Leiderdorp bij de liquidatie van Yassing Chakor per ongeluk ook de bekende Amsterdamse crimineel Boneka Belserang doodschoot. Familie van het slachtoffer zou daarna de moord op Kuut hebben afgedwongen. De opdracht zou volgens justitie zijn uitgevoerd door de Tattookillers.

Celstraffen

De Schiedamse broers P. en hun partners in crime Jeroen S. (42) en Evert S. (36) zijn volgens justitie ook al betrokken geweest bij de liquidatiepoging in 2009 op de Amsterdamse crimineel Marlon Dalfour. Ze werden eind 2014 in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen tot dertien jaar. Dalfour werd onder vuur genomen vanuit een auto toen hij voor zijn woning in Amsterdam-West stond, maar overleefde de aanslag ondanks dat hij door twee kogels in zijn hoofd werd geraakt.

De advocaten van de vier spraken vanochtend hun onvrede uit over de trage gang van zaken in het onderzoek naar de liquidatie van Kuut en de onvolledigheid van het dossier. Het OM wordt verweten bepaalde stukken achter te houden. Het OM meldt dat er nog ‘genoeg beweging’ in de zaak is. Zo meldde zich afgelopen april nog een getuige bij de politie. Dat van hem nog niet alle verklaringen in het dossier zitten heeft er mee te maken dat ook zijn veiligheid nog moest worden gewaarborgd.