Groot aantal geldezels bij politie-actie aangehouden

012870dc3f4cc0761183ce508d3cbb33-1449091217

Bij een grootschalige internationale politie-operatie, waaronder in Nederland, zijn zo’n 200 geldezels aangehouden en verhoord. Het gaat om mensen die hun rekening beschikbaar hadden gesteld aan andere criminelen. Het totale bedrag wat op deze rekeningen is gestort is minimaal 7,5 miljoen euro.

Geldezels worden gewoonlijk geronseld door criminele organisaties, bijvoorbeeld via “vacatures” via e-mail en social media waarin een reguliere baan wordt aangeboden. Vervolgens worden ze ingezet voor het ontvangen en overhevelen van gestolen gelden. Het gaat onder andere om geld dat via phishing en fraude met internetbankieren wordt buitgemaakt. Alleen in Nederland zou de schade volgens de politie al 800.000 euro bedragen, waarbij de schade in Europa minimaal 7,5 miljoen euro bedraagt.

Eind februari voerden verschillende politiediensten uit België, Denemarken, Griekenland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Spanje en Portugal een eerste gezamenlijke actie uit op Europees niveau, gericht op het aanpakken van geldezels. De Nederlandse politie, in de hoedanigheid van Electronic Crimes Task Force (ECTF), leidde deze actie ondersteund door Europol en Eurojust.

In totaal werden 700 geldezels geïdentificeerd, waarbij er 198 werden aangehouden en verhoord. Dit leidde tot 81 arrestaties. Er werden tevens meer dan 900 slachtoffers geïdentificeerd. In meer dan 90% van de gevallen was het geld dat de geldezels ontvingen via cybercrime gestolen, zo meldt Europol. De Nederlandse verdachten, uit IJmuiden, Krommenie, Purmerend en Hoofddorp, konden na verhoor het politiebureau weer verlaten en zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Volgens de politie spelen geldezels niet alleen een rol bij witwaspraktijken, maar dragen ook bij aan andere misdrijven waar het gestolen geld gebruikt kan worden voor de financiering van georganiseerde misdaad, bijvoorbeeld de illegale drugshandel en mensenhandel. Naar aanleiding van de actie zal er in alle deelnemende landen een preventieprogramma worden gestart.download