Hells Angels vs. Mongols: oorlog tussen aartsrivalen

mogool

De motorclubs Hells Angels en Mongols gingen gisteravond in een hotel in Rotterdam op de vuist. Er werd niet alleen gevochten, maar ook geschoten. Waarom vochten ze en wie zijn de Mongols precies?

Wat is er gisteravond precies gebeurd?
In de bar van het Van der Valkhotel in Rotterdam brak een grote vechtpartij uit tussen twee rivaliserende motorbendes, de Hells Angels en de Mongols. Zo’n 30 mannen gingen met elkaar op de vuist. Gasten van het hotel zijn een sportschool ingevlucht. De politie heeft 23 verdachten opgepakt. Bij de knokpartij viel ten minste een zwaargewonde, maar de politie denkt dat er meer gewonden zijn.

“Gebroken neuzen en zo”, zegt een woordvoerder van de politie. “Er waren veel bebloede gezichten en er is veel geschoten, dus de kans is groot dat er meer gewonden zijn. Die hebben dan weten te vluchten.” Op de oprijlaan bij het hotel lagen diverse kogelhulzen. De politie heeft een vuurwapen en een pistool in beslag genomen.

Wat is de relatie tussen de motorbendes?
De Mongols en de Hells Angels zijn al tientallen jaren gezworen vijanden. “Het verhaal gaat dat ze een ontmoeting hadden om dingen uit te spreken over territorium”, zegt misdaadjournalist Mick van Wely. “Je ziet dat soort ontmoetingen vaker tussen motorclubs. Het is dus niet voor het eerst, maar de massaliteit heb ik niet eerder gezien. Het is te idioot voor woorden dat die gasten zijn binnengelaten in een hotel. Er wordt juist beleid gevoerd om ze niet binnen te laten.”

De Hells Angels en Mongols zijn aartsrivalen. “De Mongols zijn nog een slag erger”, zegt Van Wely. “Sinds een aanslag in oktober in het Duitse Hamburg op een kopstuk van de Mongols is het helemaal oorlog tussen die twee clubs.”

De Hells Angels zijn wel bekend in Nederland, maar wie zijn de Mongols?
De motorclub komt oorspronkelijk uit Californië, Amerika. De club heeft chapters over de hele wereld. Twee jaar geleden kwam de club naar Nederland. Ze opende een chapter in Amsterdam. De Mongols zitten al wat langer in Duitsland. De afgelopen jaren zijn daar meerdere grote vechtpartijen geweest tussen de bendes.

Europol waarschuwde al jaren geleden voor de komst van criminele overzeese motorbendes als de Mongols. De Europese politieorganisatie sprak daarbij de vrees uit dat dit zou kunnen leiden tot territoriumoorlogen met clubs als de Hells Angels.

Als belangrijkste dreiging voor de gewone burger zag Europol toen het gebruik van extreem geweld en wapens als kalasjnikovs en granaten bij conflicten tussen rivaliserende groepen.

Wordt er gevreesd voor nieuwe vechtpartijen tussen de bendes?
Tweede Kamerleden hebben verontrust gereageerd op de vechtpartij. PvdA’er Ahmed Marcouch heeft op Twitter gezegd dat hij Kamervragen zal stellen over ‘de aanpak van deze gevaarlijke criminele organisaties’.

Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) pleit voor een keiharde aanpak. “Rivaliserende motorclubs vechten hun conflicten uit onder gewone mensen. Elders zijn ze verboden. Wanneer pakt Nederland eens door?”