Hij ontsnapte al drie keer uit de gevangenis en nu moet hij terug

Twee jaar cel voor ontsnappingskoning duo

LOMMEL –De correctionele rechtbank heeft ‘ontsnappingskoning’ Niek Bergmans veroordeeld tot twee jaar cel. De man, die in het verleden al drie keer wist te ontsnappen uit de gevangenis, had de hand in een hele reeks diefstallen en inbraken.

Niek Bergmans (44) zit al een celstraf uit voor doodslag, heroïnesmokkel, aanranding en verkrachting, en daar komt nu ook nog diefstal en inbraak bij. Tussen 2013 en 2014 had de paardenliefhebber uit Lommel een aandeel in een reeks van dertig inbraken en diefstallen van aanhangwagens, ruitermateriaal, tuinmachines en vrachtwagens. Feiten die gepleegd werden in onder meer Sint-Gillis-Waas, Dendermonde, Beveren, Melle, Merelbeke, Zutendaal en Bilzen.

Hij zou onder meer de opdracht gegeven hebben voor een aantal van de diefstallen. Tijdens zijn proces in de correctionele rechtbank van Dendermonde had Bergmans steeds volgehouden dat hij niets met heel de zaak te maken had.

“Ik zat thuis”

“Op het moment dat de diefstallen gepleegd zouden zijn zat ik thuis onder elektronisch toezicht”, vertelde hij de rechter. “Uit de registraties blijkt duidelijk dat ik mijn woning toen nooit verlaten heb. Ik heb wel telefonisch contact gehad met de mensen die ervan verdacht worden de feiten gepleegd te hebben, maar ik heb hen nooit opdrachten gegeven. Ik vroeg hen gewoon of ze iemand kenden die bepaalde goederen kon leveren.”

Ontsnappingskoning

Niek Bergmans slaagde er in het verleden al drie keer in om te ontsnappen uit de gevangenis. Dat deed hij via een pingpongtafel uit de gevangenis van Tongeren, met de hulp van zijn ouders uit de gevangenis van Brugge en door zich tussen tralies van zestien centimeter breed te wringen in een Zweedse gevangenis.

Voor zijn aandeel in de diefstallen en inbraken werd hij vrijdag in de correctionele rechtbank van Dendermonde veroordeeld tot twee jaar cel en een geldboete van 9.600 euro. Vier anderen die samen met hem voor die feiten terechtstonden, kregen straffen tot tien maanden cel met uitstel.