HIV-positieve man in Malawi gearresteerd na seks met meer dan 100 meisjes

 

Een man in Malawi is opgepakt omdat hij met meer dan honderd vrouwen, onder wie veel minderjarige meisjes, seks heeft gehad terwijl hij hiv heeft.

Sommige meisjes waren niet ouder dan twaalf jaar. De man, Eric Aniva, zegt dat hij seks had met de meisjes als onderdeel van een ritueel. De ouders van de meisjes betaalden hem zo’n vier tot zeven euro per keer. Dat vond plaats zodat hij de meisjes kon ‘reinigen’.

Hyena’s

Dat is volgens de man nodig nadat een vrouw bijvoorbeeld haar man verliest, maar ook nadat een meisje voor de eerste keer ongesteld is geworden of voordat ze trouwt. De mannen die hiervoor worden ingehuurd, ‘hyena’s’, hebben soms seks met meisjes van 10 jaar oud.

De meisjes vinden dit ritueel meestal verschrikkelijk, maar ze hebben geen keuze.Tegen CNN legt een professor uit dat als de meisjes niet meewerken aan het ritueel, ze de schuld kunnen krijgen van alle toekomstige overlijdensgevallen in hun dorp.

Geen condoom

Aniva vertelde vorige week aan de BBC dat hij nooit een condoom droeg tijdens de seks, omdat dat tegen het ritueel in ging. Hij wist dat hij hiv had, maar vertelde dat niet tegen de meisjes waarmee hij seks had. Hoeveel van die meisjes hij besmet heeft met hiv, is niet bekend.

In Malawi heeft ongeveer 10 procent van de bevolking tussen de 15 en 49 hiv. De overheid wil actie ondernemen tegen de hyena’s omdat ze de ziekte verder verspreiden.

En ook Aniva zelf wil dat het ritueel stopt, met name voor zijn dochter. “Ik kan niet toestaan dat mijn dochter dit overkomt.”