Hoeveel vluchtelingen komen er nu echt Mark?

12791106_752272804907290_7321957022491072190_n

Voor een premier die toch al gegoochel met cijfers wordt verweten, heeft Mark Rutte er een probleem bij. Terwijl hij in het parlement suste dat hij dit jaar ‘slechts’ zo’n 58.000 vluchtelingen verwacht, werkten zijn ambtenaren achter de schermen tóch met een hogere prognose van 93.600. Niet voor het eerst wekt Rutte irritatie met al te rooskleurige prognoses.

Op deze manier wordt Nederland in de maling genomen

Jesse Klaver

Jesse Klaver van GroenLinks. © anp.

Naar de smaak van de oppositie zet Rutte te vaak z’n roze bril op als het gaat om de instroomcijfers van vluchtelingen. ,,Rutte is gewoon als de dood voor de peilingen van de PVV,” schampert GroenLinks-leider Jesse Klaver. ,,Hij moet eens gewoon eerlijk zijn over hoeveel mensen komen en wat men verwacht. Op deze manier wordt Nederland in de maling genomen en valt het iedere keer weer tegen. Hij duikt weg. Het is laffe politiek.”

En zo verdrong een ontstemde oppositie zich gisteren met vergelijkbare teksten bij de microfoons, nadat was gebleken dat ambtenaren zich voorbereiden op de komst van veel meer vluchtelingen dit jaar dan Rutte steeds predikt.

Pijnpunt nu is het debat van 11 februari, waarin de premier volhield dat z’n kabinet verwacht dat dit jaar 58.000 vluchtelingen naar ons land komen. Dat Nieuwsuur even ervoor een getal van 93.600 had opgevangen, ach, dat was ‘slechts één van de vele scenario’s’.

Toch onthulde NRC Handelsblad en Reporter Radio maandag dat nota bene tijdens dat debat verderop in de zalen van het ministerie van Binnenlandse Zaken een vergadering gaande was waarbij dat aantal van 93.000 wel degelijk genoemd werd. Om bij provincies en burgemeesters aan te dringen op meer opvangplekken, ging het getal achteloos over tafel, merkten burgemeesters op.

© anp.
© anp.

Zand
Strooide Rutte dan amper 600 meter verderop de parlementariërs zand in de ogen? Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) liet gisteren snel weten dat over beide aantallen gesproken wordt, maar dat het aantal van 93.600 ‘pas in beeld komt’ als de maatregelen om de asielinstroom in te dammen niet werken.

Bij de oppositie spreken ze van woordspelletjes en bewust opgeworpen mistgordijnen. ,,Het is een constant gegoochel met cijfers waar nu maar eens een eind aan moet komen,” zegt D66’er Sjoerd Sjoerdsma.

Ook de PVV en GroenLinks zijn het zat en willen nog deze week een debat. Sjoerdsma: ,,Laat de premier nu eens het eerlijke verhaal vertellen.” Het is niet de eerste keer dat de premier wrevel wekt door krampachtig vast te houden aan zo laag mogelijke instroomcijfers. Al op Prinsjesdag werd Rutte beschuldigd van ‘wensdenken’, toen hij voor 2016 rekening zei te houden met 26.000 vluchtelingen.

Ter vergelijking: een paar maanden later stokte de teller voor 2015 pas bij ruim 43.000. En dan was er onlangs nog zijn ‘belofte’ dat het vluchtelingenaantal in Europa ‘naar nul’ moet zijn gedaald binnen enkele weken.

Op die manier maakt Rutte er zelf een politiek koorddansen van. Als bewindsman moet het beleid zijn voorbereid op ruime instroom, maar in het laatste jaar voor de verkiezingen wil hij – zeker als VVD’er – zo min mogelijk de hoge instroomcijfers aangesmeerd krijgen. In het kabinet gelooft men bovendien ook dat wanneer je hogere aantallen noemt, dit een self-fulfilling prophecy zal blijken.

Wensdenken
Misschien dat Dijkhoff daarom ook in zijn reactie gisteren voet bij stuk hield en namens Rutte volhardde in de lagere ramingen die op het ministerie van Veiligheid en Justitie circuleren. Noem het wensdenken, maar, zo schrijft Dijkhoff, in die hogere prognoses is nu eenmaal ‘het effect van alle maatregelen nog niet verwerkt’.