Hof draait 15 jaar cel voor moord terug naar vrijspraak

99

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag Meraldo P. in hoger beroep vrijgesproken van de moord op Anthony Fernandes. P. werd eerder veroordeeld tot 15 jaar cel, maar het hof acht niet bewezen dat hij iets met de dood van Fernandes te maken heeft.

Fernandes werd in mei 2012 doodgeschoten aan de Westkousdijk in Rotterdam. Het onderzoek liep al snel vast en twee maanden na de fatale schietpartij werd het onderzoeksteam al opgegeven. Toch werd P. uiteindelijkaangehouden, nadat getuigenverklaringen nieuwe aanknopingspunten hadden geleverd. Daaruit volgde de straf van 15 jaar.

Het hof achtte dus niet bewezen dat P. de moord had gepleegd. Hij werd wel veroordeeld tot zestien maanden cel voor heling en drugshandel, maar die periode heeft hij al uitgezeten. P. moet nog wel een schadevergoeding van ongeveer 11.000 euro betalen. Het Openbaar Ministerie liet weten niet in cassatie te gaan.

Ripdeal
Fernandes (22) zou zich in het drugscircuit hebben begeven. Hij was geen doorgewinterde crimineel, maar had wel een strafblad met onder meer diefstal en mishandeling. Hij zou zijn hand hebben overspeeld door cocaïne af te nemen van een handelaar zonder daarvoor te betalen. Een dag na de moord op Anthony, pleegde zijn broef Jorge zelfmoord door zich op te hangen.