Hof neemt ferry kok in hechtenis

ferr y kokAMSTERDAM – Het gerechtshof in Amsterdam heeft vanmorgen getuige en fotograaf Ferry de Kok in gijzeling genomen. De Kok moest getuigen in het grote liquidatieproces Passage, maar bleek zich veel niet te kunnen herinneren.

Het hof gelooft niet in het geheugenverlies van De Kok. De voorzitter zei dat het verhoor aanvoelde „alsof ik tot mijn knieën in het cement sta”. Het hof kan De Kok dertig dagen in gijzeling houden.

Ook opmerkelijk was een verklaring van crimineel en verdachte in Passage Sjaak Burger, die door het Openbaar Ministerie vanmorgen onverwacht werd ingebracht. Vorig jaar januari raakte Burger zwaar gewond bij een moordaanslag in Panama. Hij nam zelf contact op met officier van justitie Betty Wind omdat volgens hem de verhalen in de media over de liquidatie van Cor van Hout in 2003 niet kloppen. Van Hout is volgens Burger door twee Joegoslaven op een motor vermoord, in opdracht van de eveneens geliquideerde John Mieremet. Willem Holleeder en de kroongetuige in Passage Fred Ros, zouden niet betrokken zijn bij de moord op Holleeder.

De verklaring van Burger kan grote gevolgen hebben voor de strafzaak tegen Holleeder, die onder meer wordt vervolgd voor de moord op Van Hout.