Holleeder haalt hard uit naar zussen en Peter R. de Vries

peterANP

In een voorgelezen verklaring voor de rechtbank heeft Willem Holleeder hard uitgehaald naar zijn zussen en Peter R. de Vries. Hij beschuldigde hen van het spelen van spelletjes en zei dat zijn zus Astrid en De Vries via de media een leugenachtig oordeel over hem hebben geveld.

“Hoe kan het dat deze getuigen dat allemaal in de media kunnen zeggen, terwijl uw rechtbank deze getuigen nog niets eens heeft gehoord”, vroeg Holleeder. “Wat heeft dat te maken met een eerlijk proces? Het is aan uw rechtbank om een oordeel te vellen en niet aan Astrid en Peter.”

Holleeder viel uit tegen De Vries omdat die in de media als woordvoerder van zijn zussen optreedt. “Ik ken Peter meer dan dertig jaar. Als iemand nou beweert dat hij journalist is, had hij me toch om wederhoor kunnen vragen?”

Volgens Holleeder wordt het tijd dat ze “eindelijk eens” bij de rechter-commissaris vragen gaan beantwoorden, zodat duidelijk kan worden hoe alles echt in zit.

Gecoördineerde actie

Holleeder vindt dat hij door de ‘spelletjes’ van zijn zussen vorige maand zijn advocaat Stijn Franken is kwijtgeraakt. Franken ging weg bij Holleeder nadat hij was beschuldigd van belangenverstrengeling. In het verleden heeft hij immers ook Holleeders ex-vriendin Sandra den Hartog verdedigd, die nu belastende verklaringen over Holleeder heeft afgelegd. Holleeder wees erop dat al jaren bekend was dat Franken Den Hartog verdedigde,

Hij deed zijn verklaring in een eerste zitting met zijn nieuwe advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz. Ook zij vlogen er hard in. Ze noemden het vertrek van Franken het gevolg van een gecoördineerde en opzettelijk actie tegen hun cliënt, met de bedoeling dat hij zich niet goed kan laten verdedigen.

Volgens zijn nieuwe advocaten voeren Holleeders zussen met behulp van De Vries “een offensief in de media dat zijn weerga niet kent” uit. Ze stelden dat er geen enkel hard bewijs is tegen hun cliënt. Dat Holleeder mensen wilde laten liquideren, zoals zijn zussen beweren, is alleen maar interpretatie van wat hij tegen zijn zussen heeft gezegd.

Vertraging

Het OM zei dat ook bij de nieuwe advocaten mogelijk sprake is van belangenverstrengeling, omdat ze ook Jesse R. in het proces over de liquidaties in Amsterdam verdedigen. Om te voorkomen dat het proces opnieuw vertraging oploopt, moeten Janssen en Malewicz volgens het OM daarom de deken van orde van advocaten vragen of ze de verdediging van Holleeder op zich kunnen nemen.

Zelf zien Janssen en Malewicz het als een voordeel dat ze Jesse R. verdedigen, omdat ze daardoor veel kennis hebben opgebouwd die ook van belang is in de zaak van Holleeder. Ze hadden al overwogen om de deken om advies te vragen en zullen dat nu alsnog doen. Maar volgens hen zal dat niet tot problemen vragen, omdat Jesse R. en Holleeder niet tegenover elkaar staan en er dus geen sprake kan zijn van belangenverstrengeling.