Holleeder: ‘Ik ken nu eenmaal veel mensen in onderwereld’

“Ik ben iemand die veel mensen tegenkomt. Ik ken nou eenmaal heel veel mensen. Ook veel mensen die in de onderwereld zitten. Ik loop niet weg van de relatie die ik met die mensen heb. Maar ik heb er niks zakelijks mee.”

Zo probeerde Willem Holleeder maandag aan de rechtbank uit te leggen dat hij, ondanks zijn ambitie de onderwereld te verruilen voor de bovenwereld, een indrukwekkende reeks kennissen en vrienden had die veelal te typeren zijn als criminelen.

 

Een aantal van hen is veroordeeld voor liquidaties waarvoor Holleeder momenteel ook terechtstaat. In het liquidatieproces Passage kregen Jesse R. en Dino S. levenslang opgelegd voor hun betrokkenheid bij de moorden Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Zeker met Dino S. heeft Holleeder langdurig een vriendschappelijke band onderhouden. Hij ontkende maandag dat hij ooit strafbare feiten met S. heeft gepleegd, laat staan liquidaties. Ook voor het overige wees Holleeder opnieuw de zware beschuldigingen van de hand: “Natuurlijk ben ik een grote boef, maar dat betekent niet dat ik opdrachten geef voor liquidaties.”

ANP