Holleeder wil dat zussen eerst getuigen

De rechtbank die zich op 5 februari in de bunker van de Amsterdamse rechtbank aan de grote liquidatiezaak tegen Willem Holleeder zal zetten, is van plan hem eerst uitvoerig te verhoren. Zelf wil hij liever dat zijn zussen en ex-vriendin eerst in het openbaar tegen hem getuigen.

 

Dat bleek vandaag op de veertiende en laatste inleidende zitting in de zaak, waarvoor vanaf februari zestig zittingsdagen zijn ingeruimd – waarschijnlijk deels in de zwaarbeveiligde ‘bunker’ als er getuigen worden verhoord die moeten worden beschermd, en deels in de gewone rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam-Zuid.

Officieren van justitie Lars Stempher en Sabine Tammes stelden vast dat het dossier over de zes onderwereldmoorden en enkele mislukte liquidatiepogingen drie jaar na Holleeders arrestatie zo omvangrijk is geworden dat het ‘eigenlijk alleen digitaal is te benaderen’, zoals Tammes het uitdrukte. Inmiddels zijn de volledige dossiers van de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage, die in de rechtbank en bij het hof tien jaar heeft gesleept, toegevoegd, plus het gehele afpersingsdossier Kolbak waarvoor Holleeder een celstraf van negen jaar heeft uitgezeten.

Tammes: ,,We hebben niet de illusie dat we in deze zaak een einddossier zullen kunnen opmaken. De onderzoeken zullen tot het arrest in het hoger beroep lopen, leert de ervaring.”

Oude dossiers

Holleeder en zijn advocaat Sander Janssen zijn nog volop oude dossiers aan het doorspitten die de recherche opmaakte na liquidaties, of waarin de politie een beeld schetste van de verhoudingen in de onderwereld. Holleeder zal willen aantonen dat de recherche in die zaken heel andere theorieën aanhing over verantwoordelijken achter de moorden dan nu, nu hij voor zijn gevoel vooral de schuld krijgt.

,,De verdachte is in zijn verklaringen teruggegaan tot aan de Heinekenontvoering (1983) en heeft zijn verhouding geschetst tot degenen die zijn geliquideerd,” zei Tammes.

Holleeder en Janssen willen de zussen Astrid en Sonja Holleeder en ex Sandra den Hartog als eerste verhoren zodat zij hun verklaringen niet op die van Holleeder kunnen afstemmen, maar rechtbankvoorzitter Frank Wieland vroeg Holleeder ‘nogmaals in overweging te nemen’ zelf als eerste te verklaren. Wieland: ,,De eerste klap is een daalder waard. U zou niet kunnen worden verweten dat u alleen maar reageert op de verklaringen van de dames.”

Holleeder ziet het niet zitten: ,,Astrid is iemand die de boel in elkaar draait, ze is advocaat. Ze heeft al die tijd gelogen. Als ik nu op de zitting iets zeg, sms’t zij ook al steeds meteen naar de recherche hoe ze dat moeten zien.”