Holleeder: Wat mijn zus Astrid aanraakt, begint goed maar eindigt in ellende

Het megaproces tegen Willem Holleeder gaat zijn vijfde dag in. Vandaag wordt er voornamelijk geconcentreerd op de zussen van de verdachte. Ook zijn ruzie met Peter R. de Vries komt aan bod. Verslaggever Koen Voskuil is er live bij. Zijn twitterverslag is onderaan dit artikel te volgen.

 

Allebei de zussen (Astrid en Sonja) en Holleeders ex-vriendin Sandra den Hartog zijn belangrijke getuigen in het proces. Sonja was de vrouw van Cor van Hout, die in 2003 werd geliquideerd. Volgens de zussen zit Holleeder achter de liquidatie van zijn voormalige ‘bloedgabber’.

De drie vrouwen besloten enkele jaren geleden tegen Holleeder te getuigen. Een deel van de geheime opnames is via de media bekend geworden. Zo is te horen hoe Holleeder zijn zus Sonja op zeer agressieve toon uitscheldt. Over hun jeugd, de opnames en de getuigenissen schreef Astrid twee boeken.

Hoge hoed

Holleeder gaat vandaag uitgebreid in op de rol van zijn zussen in zijn leven na de vrijlating in 2013. ,,Ik heb geen hoge hoed op van Astrid. Alles wat ze aanraakt begint goed, maar het eindigt altijd in ellende.”

Volgens Holleeder is zijn zus ‘altijd een buitenstaander geweest’ en was ze jaloers op het geld dat zus Sonja en hij wel hadden. Dat ze bang voor hem zou zijn geweest, doet hij af als onzin. ,,Dan ga je toch geen opnames maken als je zo bang bent?”

Zijn zussen hebben hem ‘geprovoceerd’, ook als het gaat om de opnames die zijn gemaakt waarop te horen is hoe Holleeder ongenaakbaar schreeuwt en scheldt. Deze opnames zijn volgens hem ‘aan elkaar geplakt’. Dat hij zijn familie ooit heeft vertrouwd is volgens hem ‘een grote fout’. ,,Een van de smerigste dingen die zijn gezegd is dat ik de zoon van Cor en Sonja een pistool tegen het hoofd heb gezet. Het is een vieze leugen. Ik houd van die kinderen.”

Peter R. de Vries

Ook het conflict tussen misdaadverslaggever Peter R. de Vries en Holleeder komt vandaag aan bod. Dat de twee ruzie hadden is overigens niks nieuws. Holleeder vertelde vandaag onder meer aan het begin van het proces dat de ruzie ging over het geld dat de twee mannen kregen voor de verkoop van de eerste Holleeder-foto, gemaakt in het Amsterdamse bos. Deze foto zou 10.000 euro opbrengen, die samen verdeeld zou worden. Volgens Holleeder zou De Vries hebben gezegd dat hij ‘geen geld van de bank kon halen’ dus dat Holleeder daarom niks kreeg. Uiteindelijk kreeg Holleeder toch 3000 euro van De Vries via zijn zus. Minder dan de helft dus. ,,Hij zal er wel belasting vanaf hebben gehaald”, aldus Holleeder.

De Vries komt ook ter sprake als het gaat om de ‘geflopte’ Heinekenfilm waar Peter R. bij was betrokken. Holleeder was daarop tegen, maar toen de film er kwam, wilde hij wel in de winst delen. Hij zegt het belachelijk te vinden dat zijn zussen een deel van de opbrengst zouden krijgen. Volgens Holleeder is het zijn zus enkel en alleen te doen om het geld, ‘omdat ze vroeger ook wilde wat wij hadden’.

Vandaag is dag vijf van het mega-proces tegen Willem Holleeder. Drie vragen en antwoorden om de zaak goed te kunnen volgen. 

1. Waarvan wordt Holleeder verdacht?Het OM verdenkt Holleeder van betrokkenheid bij zes liquidaties:Mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout was jarenlang de ‘bloedgabber’ van Holleeder. Zijn zus Sonja trouwde met Cor en kreeg twee kinderen.Rond 1996 kregen Holleeder en Van Hout ruzie. Op 24 januari 2003 werd Van Hout geliquideerd. Ook botenhandelaar Robert ter Haak werd geraakt en stierf later. Over Van Houts dood zou Holleeder tegen Sonja hebben gezegd: ‘Eindelijk is het gelukt.’De ‘bankier van de onderwereld’ werd Willem Endstra genoemd. Medio 2002 begon Holleeder de vastgoedhandelaar af te persen. Endstra zag geen andere uitweg dan met de politie te praten. Op 17 mei 2004 werd hij voor zijn kantoor doodgeschoten.Johnny Mieremet werd na een zakelijk geschil met Willem Endstra in 2002 een eerste keer beschoten. Hij vertrok naar Thailand, maar kwam daar in november 2005 toch aan de beurt.Kees Houtman, die drugswinsten witwaste, werd geliquideerd op zijn verjaardag. Zijn dochter wachtte hem die 2 november 2005 op, toen hij op zijn oprit onder vuur werd genomen.Thomas van der Bijl werd op 20 april 2006 in zijn café De Hallen doodgeschoten. De handlanger van Heinekenontvoerder Cor van Hout verklaarde bij de politie over Holleeder.2. Hoe staat het met het bewijs?Holleeder begint het proces op flinke achterstand. Twee kroongetuigen uit het Passageproces linken Holleeder aan de moorden op Houtman en Van der Bijl. Het Hof achtte die verklaringen betrouwbaar.3. Wat is de rol van Holleeders zussen?Zij zijn de andere troefkaart van het Openbaar Ministerie. Advocate Astrid Holleeder schreef in haar bestsellerboek Judas hoe Sonja en zij jaren in de tang zaten bij Willem. Na de moord op Cor van Hout wilden ze een einde maken aan de ‘bloeddorst’ van hun broer. In 2013 stapten ze naar justitie. Holleeder zal er nu alles aan doen zijn zussen als leugenaars weg te zetten.