Is Willem Holleeder nu dan echt de klos?

Sinds de arrestatie van Willem Holleeder in december 2014 is er veel gebeurd. Op 5 februari is het dan zover: dan begint hét proces van 2018. Maar waar draait het nu werkelijk om?

DOOR: REDACTIE PANORAMAFOTOGRAFIE: ANP, PETER SMULDERS
In 2012 kwam Willem Frederik Holleeder op vrije voeten om in 2014 opnieuw te worden gearresteerd. Hoe zat het ook alweer?

Holleeder was in 2007 veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar voor het afpersen van vermogende zakenlieden, waaronder de geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Toen hij tweederde van zijn straf had uitgezeten, kwam Holleeder voorwaardelijk vrij en reed hij weer vrolijk op zijn scooter door Amsterdam.

Stond zijn arrestatie in 2014 compleet los van de afpersingszaak?

Justitie had Holleeder ook in beeld als mogelijke opdrachtgever van de moord op Willem Endstra, maar kreeg de zaak toen niet rond. En hoewel Holleeder aanvankelijk werd opgepakt voor betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl, werd Willem Endstra niet veel later aan het rijtje toegevoegd. Saillant detail: crimineel Hidir K. heeft bij justitie verklaard dat hij van betrokkenen heeft gehoord dat Holleeder inderdaad de opdrachtgever van de moord op Endstra is. Enkele maanden geleden kwam Hidir zelf om het leven. Hij zou tijdens het vissen een elektriciteitskabel hebben geraakt.

De advocaten Sander Janssen (l) en Robert Malewicz arriveren bij de rechtbank voor de pro-formazitting. 
Endstra, Houtman en Van der Bijl zijn niet de enige moorden, toch?

Nee. De aanhouding van Holleeder voor moord heeft dan misschien lang op zich laten wachten, maar toen het eindelijk zover was, liet justitie er geen gras over groeien. De namen leken als een bonnetje uit de kassa te rollen. Snel en meedogenloos. Het OM verdenkt Holleeder nu ook officieel als (mede)opdrachtgever van de moorden op John Mieremet en Cor van Hout.

Daarnaast wordt hem doodslag (Robert ter Haak) en een poging daartoe (David Denneboom) ten laste gelegd. De twee waren ‘collateral damage’: de eerste was bij Van Hout toen hij onder vuur werd genomen, de tweede was bij Endstra’s liquidatie. Robert ter Haak overleefde het niet, David Denneboom werd alleen in zijn knie geraakt.

Waarom heeft het eigenlijk zo lang geduurd?

Simpel. Gebrek aan bewijs.

Wat is er dan veranderd in 2014?

Astrid Holleeder is begin 2013 in het geheim begonnen met het afleggen van belastende verklaringen tegen haar broer Willem. Niet veel later volgde haar zus Sonja.

Toch kon Holleeder nog bijna twee jaar op zijn scooter in Amsterdam rondrijden.

Daar heeft Fred Ros verandering in gebracht. Althans met de verklaringen die hij tussen 2013 en 2014 bij justitie heeft afgelegd. Hij was veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf voor de moord op Thomas van der Bijl. Ros sloot een deal met justitie, werd kroongetuige en lapte Holleeder er in zijn verklaringen genadeloos bij.

Hoppa! Aanhouden die Holleeder.

Gek genoeg duurde het nog enkele maanden voor hij van straat werd geplukt. Holleeder trok zich ondertussen weinig aan van zijn voorwaardelijke vrijlating. Hij bedreigde misdaadverslaggever Peter R. de Vries bij diens voordeur (“Ik dreig niet, vuile kankerhond dat je er bent!”). Hij bedreigde ook de zoon van Sandra den Hartog, de weduwe van de geliquideerde Amsterdamse topcrimineel Sam Klepper. Deze Sandra was ook nog een tijdlang het liefje van Holleeder. Voor haar was de bedreiging van haar zoon de druppel: ook zij stapte naar justitie.

Hoppa?

Ja. Met de gezusters Holleeder, kroongetuige Fred Ros en ex-vriendin Sandra den Hartog denkt justitie eindelijk genoeg munitie te hebben om Holleeder onder vuur te nemen. Spreekwoordelijk dan.