ISIS-pooiers verhandelen seksslavinnen via wereldwijd prostitutienetwerk

8

De seksmisdaden van ISIS blijven niet beperkt tot Syrië en Irak. Bevrijde seksslavinnen vertelden hoe sommige Yezidi-meisjes naar landen als Rusland of Pakistan werden verscheept. 

ISIS-strijders beheren een internationaal prostitutienetwerk om seksslavinnen te verhandelen. Yezidi-meisjes, soms nog maar een paar jaar oud, worden verhandeld alsof het spullen zijn. Ze komen terecht in landen als Afghanistan, Pakistan, Libië of zelfs Rusland. Als ze niet meewerken, worden ze levend verbrand.

Sinds 2014 heeft ISIS duizenden vrouwen en jonge meisjes ontvoerd en gebruikt als seksslavin, met name van de Koerdische Yezidi-minderheid. ISIS ziet de Yezidi’s als afgodsaanbidders, waar je alles mee mag doen wat je wilt. Sterker nog, het is juist goed om deze “ongelovigen” als seksslaaf te gebruiken, zo meent de terreurgroepering.

Ontsnapte vrouwen vertellen hoe Yezidi-meisjes worden ontvoerd naar de ISIS-hoofdstad Raqqa. Daar moeten ze zich in gruwelijke “veilinghuizen” volledig uitkleden, en worden ze verkocht aan de hoogste bieder. Nu blijkt dus dat een deel van de meisjes niet in Irak en Syrië is gebleven, maar door mensensmokkelaars naar het buitenland is verscheept.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, probeert ISIS ook nog op andere manieren geld te verdienen aan de duizenden seksslavinnen. De meisjes worden namelijk tegen losgeld aangeboden aan hun familie om ze vrij te kopen. Een ISIS-strijder koopt een seksslavin al voor een paar tientjes, maar de familie van zo’n meisje moet grif betalen: bedragen van 15.000 euro zijn geen uitzondering. Gruwelijk, want voor de meeste Yezidi’s in Irak is zo’n bedrag natuurlijk nauwelijks op te brengen. Bovendien gaat dat losgeld direct in de terroristische spaarkas van ISIS.

De nieuwe informatie geeft maar weer eens aan dat ISIS veel invloedrijker is dan voorheen gedacht. Ondanks de aanhoudende bombardementen zijn ze in staat om wereldwijd seksslavinnen te verkopen. Het moge duidelijk zijn dat totdat ISIS volledig is weggevaagd, minderheden in Syrië en Irak hun leven niet zeker zijn.