‘Janus van W. verdachte in drugszaak Party King’, strijd tegen drugs wordt gevecht van lange adem

Een deel van de vangst bij een pand in Eindhoven (foto: Rob Engelaar/Infocus Mediaproducties).

Een deel van de vangst bij een pand in Eindhoven (foto: Rob Engelaar/Infocus Mediaproducties).

EINDHOVEN – Janus van W. uit Eindhoven is een van de verdachten in de omvangrijke drugszaak die maandag aan het licht kwam. Dat meldt de Gazet van Antwerpen dinsdag. Van W. wordt al jaren in binnen- en buitenland gezien als drugsbaron en hij is ook een aantal keren veroordeeld voor de handel in verdovende middelen.

Op ruim honderd plaatsen in Nederland en België waren maandag invallen. Dit was onder meer het geval in panden in het Belgische Lommel, die volgens de Belgische krant en Crimesite werden gelinkt aan Janus van W.

‘Harry Potter zou in Zuid-Amerika zijn’
De man, die in criminele kringen de bijnaam Harry Potter heeft, werd niet gearresteerd. Hij zou met zijn zoon voor zaken in Zuid-Amerika verblijven. Luc Delbrouck, Van W.’s advocaat, wil of kan beide beweringen niet bevestigen.

Volgens Crimesite is Van W. een van de grootste drugshandelaren van Europa. De Eindhovenaar, die al lang in Lommel woont, zou nog een gevangenisstraf van tien jaar cel moeten uitzitten. Justitie richt zijn pijlen al al jarenlang  op Van W. Ruim vijf jaar geleden werd hij door een enorme politiemacht opgepakt in Lommel. 

Piet Pfaff
De Eindhovenaar ligt ook overhoop met zijn neef Piet Pfaff. Deze man zit vast, omdat hij Van W. in 2009 heeft beschoten op de parkeerplaats bij McDonald’s in Best.

Resultaten Operatie Trefpunt
Bij Operatie Trefpunt, zoals de groots opgezette actie van maandag de geschiedenis ingaat, werden wel 55 andere mensen opgepakt. Hieronder de drie hoofdverdachten. Zij zouden hebben geopereerd vanuit Party King, een verhuurbedrijf in Best.

Ondanks de grote vangst, er werden ook veel drugs, wapens en geld in beslag genomen, zijn politie en justitie nog lang niet klaar met de drugsmaffia in vooral Brabant. “We krijgen steeds meer informatie en zitten ze echt op de hielen”, aldus Nicole Zandee, hoofdofficier van justitie in Den Bosch.


‘Marktplaats’ voor drugswereld
Ze noemt de Party King een marktplaats voor mensen die zich bezighouden met de handel in en verkoop van met name synthetische drugs. Zandee erkent dat het een gevecht wordt van een lange adem: “De komende jaren zullen we nodig hebben om de bodem weg te slaan onder deze criminele industrie.”