Jos Brech terug in Nederland en in Vught in de cel

Jos Brech, de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, is vanuit Spanje overgebracht naar Nederland en hier in bewaring gesteld. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Maastricht.

 

Brech landde na vijven in een door de OM gecharterde kleine witte Cessna Citation op Schiphol. Daarna werd hij met een donkergrijs busje weggevoerd. Volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die de familie Verstappen bijstaat, wordt hij overgebracht naar het huis van bewaring in Vught.

Zijn advocaat is Gerald Roethof, bekend van de zaak-Mitch Henriquez. Hij vertegenwoordigde toen een deel van de familie van Henriquez. Ook stond hij bij de zaak rond de mishandeling van een Arnhems homostel in 2017 de hoofdverdachte bij.

De 55-jarige Limburger is volgens de regels op Nederlandse bodem opnieuw aangehouden en voor veertien dagen in voorlopige hechtenis genomen. De rechtbank in Maastricht meldt in een persbericht dat Brech vrijdag gehoord zal worden door de rechter-commissaris.

Daarna zal hij door de politie verhoord worden over zijn betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, die in 1998 op 11-jarige leeftijd verdween van een jeugdkamp in Zuid-Limburg.

(Artikel gaat verder na de video)

Doorbraak

Jos Brech kwam vorig jaar in het vizier van justitie toen hij niet reageerde op de oproep om dna af te staan. De Limburger was vervolgens spoorloos, zijn familie gaf hem in april als vermist op.  Uiteindelijk bemachtigde de politie alsnog dna van Brech via het team dat zijn vermissing onderzocht. Begin juni bleek dat volledig te matchen met de sporen op de kleding van Nicky Verstappen (11). Verstappen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Nicky’s lichaam werd de volgende avond in een sparrenbos nabij het kamp gevonden.

Twintig jaar lang speurden politie en justitie naar de dader, de dna-treffer was een grote doorbraak voor politie, justitie en de familie: ,,Eindelijk heeft de dader een gezicht”, zei Berthie, de moeder van Nicky.

Snel na onthulling van de naam en foto van Brech werd hij 26 augustus in Spanje aangehouden. Brech verbleef in een commune in de heuvels rond Castellterçol, op een uur rijden van Barcelona