juridisch gestuntel ontvoering Heineken

W

 Freddy Heineken en zijn chauffeur. Deze duurde van 9 tot 30 november 1983. Op 28 november 1983 werd 35 miljoen gulden losgeld betaald. Twee dagen later werden ze door de politie bevrijd.

Andere Tijden bekijkt juridisch gestuntel ontvoering HeinekenNa de spectaculaire ontvoering van Heineken slaan twee hoofdverdachten, Willem Holleeder en Cor van Hout, op de vlucht. Ze worden in Frankrijk gearresteerd en belanden in de gevangenis. Maar twee jaar later liggen ze in zwembroek op een Caraïbisch palmenstrand.

Een merkwaardige situatie, gevolg van juridisch getouwtrek tussen Frankrijk en Nederland. Pas na meer dan twee jaar worden de ontvoerders uitgeleverd aan Nederland en kan de berechting beginnen.

Wanneer de twee hoofdverdachten in Parijs in 1984 worden opgepakt, dient de Nederlandse overheid direct een uitleveringsverzoek in. Toenmalig minister van Justitie Korthals Altes: “We waren er bijzonder op gebrand die mannen zo snel mogelijk voor de rechter te krijgen”.

Uitleveringsverdrag 
Dan blijkt dat het Franse uitleveringsverdrag stamt uit 1895. Op basis van dit verouderde verdrag kunnen Holleeder en van Hout in Nederland alleen veroordeeld worden op grond van ‘schriftelijke bedreiging’ en niet voor ‘afpersing’ en ‘ontvoering’ (wederrechtelijke vrijheidsberoving). Dat betekent dat hun maximale straf slechts vier jaar zou zijn, en niet 12 jaar. Daar wil de Nederlandse overheid niets van weten.

Juridische onderhandelingen
Na maandenlange juridische onderhandelingen achter de schermen, blijkt de Franse wet definitief onwrikbaar. En dan neemt de Nederlandse minister van Justitie Frits Korthals-Altes  een opmerkelijke beslissing: hij trekt het uitleveringsverzoek in. Daarmee zadelt hij Frankrijk op met een groot probleem. Omdat er geen uitleveringsverzoek meer is, worden de heren tot ongewenst vreemdeling verklaard en uit de gevangenis gezet. Zonder geldig paspoort kunnen ze geen kant op.

De Franse overheid brengt het tweetal onder in een motel, waar binnen de kortste keren een heel Nederlands gezelschap neerstrijkt. Philip Freriks – destijds correspondent in Parijs – spoedt zich naar de plek en kan zich herinneren dat hij op het verkeerde moment bij de kamer van Cor van Hout aanklopt:

Philip Freriks: “Die man had natuurlijk lange tijd geen gezelschap gehad van z’n vrouw. Ik kwam buitengewoon ongelegen.  Er is familie, journalisten en fotografen drentelen rond en ook de privé-politie van Heineken houdt een oogje in het zeil. Plotseling worden ze als ‘ongewenst vreemdeling’ overgebracht naar het Frans/Nederlandse eiland Sint Maarten. Het hele circus trekt met hen mee.”

Weer in Parijse cel
Ook Arjo de Jong, hoofd Beveiliging Heineken: “Kijk, er was natuurlijk nog steeds acht miljoen gulden zoek. Geld van de familie.” De uitzetting lekt uit, de eilandbewoners komen in opstand, ze vinden dat moederland Frankrijk hen als afvoerputje van Frankrijk gebruikt. En na een wilde tocht per speedboot, zeewaardig jacht, helikopter en vliegtuig zitten de ontvoerders een week later toch weer in een Parijse cel. Frankrijk past haar verdrag aan. Na een paar maanden volgt uitlevering aan Nederland en wordt het tweetal na ruim twee jaar eindelijk berecht. Holleeder advocaat Jacoba De Jongh-Dunand: “Het was een vlucht voor niets. Hun straf is er uiteindelijk niet minder om geworden”.

KRO Reporter maakte eerder ook al een documentaire over de ontvoering

Reconstructie
Andere Tijden reconstrueert het juridisch gestuntel, deze maand 30 jaar geleden, dat uitmondt in een doldrieste reis. Met o.a. correspondent Philip Freriks, Holleeders advocaat Jacoba De Jongh-Dunand, minister van Justitie Frits Korthals- Altes, fotograaf Wim Hofland en hoofd beveiliging Heineken Arjo de Jong