Justitie eist vrijgeven 112-melding in moordzaak

© anp

Het Openbaar Ministerie stapt naar de Hoge Raad om een essentiële telefonische melding in een moordzaak te krijgen. De gang naar de hoogste rechter volgt op de weigering van de ambulancedienst om het telefoontje tussen de verdachte van de moord op Hilly Rogaar en de meldkamer te openbaren.

We leggen de zaak voor aan de hogere rechters. Voor ons is dit nu een principe-zaak geworden

Pieter van Rest, persofficier

Het levenloze lichaam van de 38-jarige Hilly Rogaar werd op 5 november in haar huis in Veendam aangetroffen. Haar ex-vriend Kasper B. gaf de vondst door aan de meldkamer. In eerste instantie was niet duidelijk hoe de vrouw om het leven was gekomen. Pas later bleek uit onderzoek dat ze is gewurgd. In haar bloed werd een bedwelmende stof gevonden. Haar ex Kasper B. en zijn huidige vriendin Liejanne H. worden verdacht van de moord.

Meldkamer
De rechtbank in Groningen oordeelde onlangs dat de tape met het telefoongesprek tussen moordverdachte Kasper B. en de meldkamer niet hoeft te worden afgegeven. De Regionale Ambulance Voorziening (RAV) weigerde de melding vrij te geven omdat in het telefoontje werd gevraagd om medische bijstand. Daarom valt de melding onder de geheimhoudingsplicht. De rechtbank is het hier mee eens.

Hoge Raad
Het OM wil graag horen hoe het gesprek van B. met de 112-meldkamer is verlopen. Voor het onderzoek is van belang om te weten of de man rustig was of juist heel emotioneel. Voor het Openbaar Ministerie staat er echter meer op het spel dan een individuele strafzaak. ,,Het komt vaker voor dat dergelijke meldingen, die voor ons van belang zijn voor een onderzoek, om die reden niet worden afgegeven. Omdat we ook in de toekomst hier tegen aan gaan lopen, leggen we de zaak voor aan de hogere rechters. Voor ons is dit nu een principe-zaak geworden”, aldus persofficier Pieter van Rest.