Justitie: We gaan de mythe rond Willem Holleeder afbreken in megaproces

Eén verdachte, zes dodelijke slachtoffers, 65 zittingsdagen en een 1.000 ordners tellend dossier. De strafzaak rond Nederlands beroemdste crimineel Willem Holleeder is nu al een megaproces. Vandaag is het begonnen in Amsterdam. Verslaggever Koen Voskuil is erbij en twittert mee.

 

De zaak vindt plaats in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Om 10 uur zou het proces moeten beginnen, maar vanwege de extreme beveiliging is dat later geworden. De zaak is inmiddels begonnen. Holleeder zit in de zaal. De pers zit achter glas, nog een flink eind verwijderd van Holleeder.

Officier van justitie Sabine Tammes is begonnen met voorlezen van de tenlastelegging. Onder andere: zes moorden en deelname aan een criminele organisatie. Volgens Tammes ontkent Holleeder alle verdenkingen. ,,De naam van verdachte heeft lang boven de markt gehangen bij alle liquidaties,” zegt Tammes. Ze noemt ook alle media-aandacht die Holleeder kreeg toen hij nog op vrije voeten was. ,,Hij heeft gewerkt aan zijn imago. Alles om zijn ware aard verborgen te houden.”

Tammes zegt dat justitie Holleeder gaat ‘de-mythologiseren’. ,,Hij is geen topcrimineel of knuffelcrimineel maar een ordinaire afperser en moordenaar.”

Holleeder zelf noemt in zijn verklaringen vaak iemand die hij ‘de allesweter’ noemt. Een persoon die alle ins en outs van de onderwereld kent. Holleeder heeft justitie echter nooit willen zeggen wie ‘de allesweter’ is omdat zijn zussen die naam dan meteen wereldkundig zouden maken. Justitie zegt te twijfelen aan het bestaan van deze allesweter. Ook verklaarde Holleeder weinig contact met zus Astrid te hebben, die vernietigende verklaringen over haar broer aflegde. Uit onderzoek blijkt dat Holleeder echter heel vaak contact opnam met Astrid.

Drie vragen en antwoorden om de zaak goed te kunnen volgen. 

1. Waarvan wordt Holleeder verdacht?

'Bloedgabber' Cor van Hout (l) en Willem Holleeder in 1985.

‘Bloedgabber’ Cor van Hout (l) en Willem Holleeder in 1985. © ANP

Het OM verdenkt Holleeder van betrokkenheid bij zes liquidaties:

Mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout was jarenlang de ‘bloedgabber’ van Holleeder. Zijn zus Sonja trouwde met Cor en kreeg twee kinderen.

Rond 1996 kregen Holleeder en Van Hout ruzie. Op 24 januari 2003 werd Van Hout geliquideerd. Ook botenhandelaar Robert ter Haak werd geraakt en stierf later. Over Van Houts dood zou Holleeder tegen Sonja hebben gezegd: ‘Eindelijk is het gelukt.’

De ‘bankier van de onderwereld’ werd Willem Endstra genoemd. Medio 2002 begon Holleeder de vastgoedhandelaar af te persen. Endstra zag geen andere uitweg dan met de politie te praten. Op 17 mei 2004 werd hij voor zijn kantoor doodgeschoten.

Willem Holleeder.

Willem Holleeder. © ANP

Johnny Mieremet werd na een zakelijk geschil met Willem Endstra in 2002 een eerste keer beschoten. Hij vertrok naar Thailand, maar kwam daar in november 2005 toch aan de beurt.

Kees Houtman, die drugswinsten witwaste, werd geliquideerd op zijn verjaardag. Zijn dochter wachtte hem die 2 november 2005 op, toen hij op zijn oprit onder vuur werd genomen.

Thomas van der Bijl werd op 20 april 2006 in zijn café De Hallen doodgeschoten. De handlanger van Heinekenontvoerder Cor van Hout verklaarde bij de politie over Holleeder.

2. Hoe staat het met het bewijs?

Holleeder begint het proces op flinke achterstand. Twee kroongetuigen uit het Passageproces linken Holleeder aan de moorden op Houtman en Van der Bijl. Het Hof achtte die verklaringen betrouwbaar.

3. Wat is de rol van Holleeders zussen?

Zij zijn de andere troefkaart van het Openbaar Ministerie. Advocate Astrid Holleeder schreef in haar bestsellerboek Judas hoe Sonja en zij jaren in de tang zaten bij Willem. Na de moord op Cor van Hout wilden ze een einde maken aan de ‘bloeddorst’ van hun broer. In 2013 stapten ze naar justitie. Holleeder zal er nu alles aan doen zijn zussen als leugenaars weg te zetten.

Holleeder komt aan bij de speciaal beveiligde rechtbank

Holleeder komt aan bij de speciaal beveiligde rechtbank © ANP