Justitie wil meer zicht op crimineel achter het stuur van huur- en leaseauto: huurder moet zich registreren

Politie en justitie willen het misbruik van huur- en leaseauto’s door criminelen harder aanpakken. Mogelijk wordt daarvoor naast de eigenaar straks ook de huurder van een auto in het kentekenregister opgenomen. Het is één van de maatregelen in de strijd tegen criminelen die steeds vaker huur- en leaseauto’s misbruiken én verduisteren.

Uit onderzoek van de Stentor bleek recent dat verschillende Zwolse criminelen veelvuldig huur- en leasewagens gebruiken. Dat doen zij om onder de radar te blijven en zaken als drugs en wapens te vervoeren.

De huurauto’s waarin ze rijden staan immers niet gesignaleerd bij de politie. Het verduisteren en verkopen van huur- en leaseauto’s, al dan niet in onderdelen,  is een tweede reden.

Verdwenen auto’s

Het aantal aangiftes van dit soort verduisteringen stijgt explosief. In 2016 noteerde de politie nog 446 verdwenen auto’s, vorig jaar was dat opgelopen tot 1254, blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiepunt Voertuigcriminaliteit (LIV). Criminelen zijn volgens LIV verantwoordelijk voor het grootste deel van die verduisteringen en noemt het ‘een zorgelijke ontwikkeling’.

De onlangs ingevoerde privacywet AVG speelt een rol in de toename. De BOVAG, die belangen behartigt van ruim 400 autoverhuurbedrijven, stelt dat het voor hun leden steeds moeilijker wordt om potentieel malafide klanten te screenen.

 ,,We krijgen regelmatig klachten”, zegt Jan Bessembinders van de BOVAG. ,,Eerder konden verhuurbedrijven de politie bellen als zij het niet vertrouwden. Maar vanwege de privacy mogen we dat niet meer doen.” André Bouwman van LIV:  ,,Deze wet faciliteert feitelijk criminelen.”

Wie zit achter het stuur?

Huur- en leasefraude is de de ministeries I&W en V&J, Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW),  verhuurders en politie een doorn in het oog. Daarom onderzoeken zij of het mogelijk is de bestuurder van een huurauto ook in het RDW-kentekenregister op te nemen. De politie kan dan direct zien of er een crimineel achter het stuur van een huurauto zit.

Dat onderzoek loopt nu; het is onduidelijk wanneer de uitkomsten bekend worden.  Ook wordt bekeken of maatregelen als een vergunningplicht voor verhuurbedrijven, afwijkende kentekens en een verbod op anonieme witte busjes nuttig kunnen zijn in de strijd tegen criminelen.