Justitie zwakt verdenking tegen Jos Brech in zaak-Nicky Verstappen af

De verdenking tegen Jos Brech in de zaak-Nicky Verstappen is afgezwakt. De raadkamer van de rechtbank in Limburg heeft de moordverdenking geschrapt, omdat er onvoldoende aanwijzingen zouden zijn voor een vooropgezet plan om de jongen van het leven te beroven, meldt De Limburger. Daarom is de verdenking nu doodslag.

 

Zo’n plan vormt juridisch gezien het verschil tussen moord en doodslag. Op moord staat maximaal levenslang, op doodslag maximaal vijftien jaar cel.

Waarom de raadkamer het Openbaar Ministerie op dit deel van de verdenking heeft teruggefloten, wil de rechtbank niet nader toelichten aan het dagblad. Het OM sluit volgens een woordvoerder overigens niet uit dat Brech in een later stadium alsnog moord ten laste wordt gelegd.

Journalist Peter R. de Vries bevestigt tegenover de NOS dat de berichtgeving over de afgezwakte verdenking klopt. De Vries staat de familie van Nicky Verstappen al jaren bij in de zaak. ,,Het was vrijwel van meet af aan duidelijk dat moord niet is te bewijzen. Dat zie je eigenlijk bij alle cold cases. Doodslag is het hoogst haalbare, tenzij de verdachte zelf moord bekent. De familie weet en begrijpt dit’’, zegt hij in een reactie.

De pro-formazitting in de strafzaak tegen Jos Brech vindt op 12 december plaats. De zaak zal die dag nog niet inhoudelijk worden behandeld. De rechtbank Maastricht heeft het dan over de procedures en planning. Er wordt gesproken over de stand van het onderzoek en de voorlopige hechtenis van Brech. De verdachte zelf heeft nog altijd niet aangegeven hoe zijn dna op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky Verstappen zijn terechtgekomen.

Zoektocht

Nicky Verstappen verdween op 10 augustus 1998 uit een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Twintig jaar lang werd vergeefs gezocht naar een mogelijke verdachte gezocht. Brechs naam stond in politiedossiers, maar men sloeg niet aan op zijn naam. Pas tijdens een persconferentie op 22 augustus van dit jaar maakten politie en justitie na dna-onderzoek bekend Brech als verdachte te zien. Op dat moment was de man uit Simpelveld spoorloos. Na een internationale zoektocht werd hij in Spanje opgepakt.