Langere straf voor Jumbo-afperser in hoger beroep

De man die in 2015 supermarktketen Jumbo heeft afgeperst is vandaag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. Dat is twee jaar langer dan het vonnis van de rechtbank in 2016.

 

Volgens het hof staat vast dat de 53-jarige Alex O. meerdere dreigmails en -brieven heeft gestuurd naar Jumbo. Er moesten 2.000 bitcoins worden betaald om te voorkomen dat hij bommen liet ontploffen bij diverse filialen. Jumbo ging er niet op in.

Bij twee vestigingen in Groningen zijn later explosieven aangetroffen, gemaakt met onder andere een kookwekker en kerstlampje. Eén ging af en vernielde een ruit en gevel. De bom die niet ontplofte, had een kracht van vijf tot acht handgranaten. ,,Dat hier geen dodelijke slachtoffers bij zijn gevallen, ligt zeker niet aan u”, concludeerde de voorzitter van de rechtbank eerder.

Zoon

De verdachte werd half oktober vorig jaar in Groningen opgepakt, samen met zijn zoon. De zoon is niet vervolgd. De rechtbank vindt het DNA van O. dat onder de postzegel werd gevonden van de verjaardagskaart een van de belangrijkste bewijzen tegen de verdachte. O.’s verklaring dat het celmateriaal via een ander op de zegel kan zijn gekomen, vindt het hof niet geloofwaardig.

,,De tien jaar komt mij bekend voor”, zei O. bij het aanhoren van de uitspraak. Hij kreeg in 1993 al eens tien jaar cel voor een soortgelijk delict. Het hof komt mede door zijn strafblad tot een hogere straf dan de rechtbank had opgelegd en ook hoger dan de acht jaar celstraf die het Openbaar Ministerie wederom had geëist. Het hof tilt er ook zwaar aan dat O. met zijn acties veel maatschappelijke onrust heeft veroorzaakt.

Volgens de rechters komt de constructie van de bom in deze kaart overeen met die van andere bommen die in Groningen werden aangetroffen. Ook het tin dat werd gebruikt om de bommen te solderen kwam overeen met het tin dat men in de woning van O. vond.

Angst

Ook het feit dat inwoners van Groningen vijf maanden lang met angst boodschappen deden bij Jumbo, rekende de rechter mee in de straf. O. moet een schadevergoeding van ongeveer een ton betalen aan de winkels die schade leden.

De Groninger O. kon worden aangehouden aan de hand van de kookwekkers die in de explosieven zijn gebruikt. Die bleken te zijn gekocht in een Blokker-filiaal in Groningen, waarna de recherche alle 170 mensen opspoorde die daar het bewuste model kookwekker hadden gekocht.