Ledenaantal schietclub stijgt na vijf jaar

Voorzitter: ’gekkenbriefje’ stopt nieuwe Tristans niet

Een man schiet met een revolver op een schietbaan van schietsportvereniging SV ’t Groene Hart, waar Tristan van der Vlis lid van was. © anp.

Vijf jaar na de schietpartij in Alphen, zit Schietsportcentrum Nieuwkoop weer in de lift. Oud-clublid Tristan van der Vlis schoot op 9 april 2011 zes mensen dood in winkelcentrum De Ridderhof. Na het Ridderhofdrama zakte het ledental flink.

“De nieuwe regels zijn een wassen neus. Ze zouden een nieuwe Tristan niet tegenhouden”

Voorzitter Wim Roelink

De overheid paste na het schietdrama de regels aan. Om je wapen te houden, moet je elk jaar een briefje inleveren waarop twee mensen verklaren dat het goed met je gaat. Voorzitter Wim Roelink: “Het wordt het ‘gekkenbriefje’ genoemd, ook door de politie.” Daarnaast controleert de politie strenger. Maar dat is niet genoeg. “De nieuwe regels zijn een wassen neus. Ze zouden een nieuwe Tristan niet tegenhouden. Zijn vader had dat briefje gewoon getekend. Geen enkele regel kan zoiets stoppen.”

In zijn ogen had geen regel de actie van Tristan kunnen voorkomen. Maar misschien wel een persoon: “Ik ben ontzettend kwaad geweest op zijn vader. Hij wist wat er met zijn zoon aan de hand was. Onvoorstelbaar dat hij de club niet geïnformeerd heeft. Onvergefelijk.”

Toch is wel degelijk wat veranderd in Nieuwkoop. “Wij hebben een heel goede naam bij de politie,” zegt Roelink. “Vorig jaar hebben we nog iemands naam doorgegeven. Zijn gedrag was veranderd, hij had privéproblemen. We hebben de wapens ingenomen. Zijn verlof is niet verlengd.” Afgelopen tien jaar is dat twee of drie keer gebeurd, zeggen de mannen die pas na de schietpartij zitting namen in het bestuur.

Ik ben ontzettend kwaad geweest op zijn vader. Hij wist wat er met zijn zoon aan de hand was. Onvoorstelbaar dat hij de club niet geïnformeerd heeft. Onvergefelijk

Voorzitter Wim Roelink

Alberto Stegeman
In november 2014 kwam de club weer negatief in het nieuws toen journalist Alberto Stegeman door middel van een undercoveractie constateerde dat men het er niet zo nauw nam met de regeltjes. Hij kon als introducé zonder legitimatie op de schietbaan schieten en werd zelfs alleen gelaten met een magazijn met kogels, iets wat tegen de nieuwe regels is.

Ledenverlies
Na het drama in Alphen liep het aantal leden bij de club flink terug. Na 9 april 2011 lag de vereniging onder vuur omdat Van der Vlis er regelmatig oefende met schieten en de wapens alleen kon hebben door lid te zijn van een club. Uiteindelijk bleek dat de fouten over de wapenverlof bij de politie gemaakt waren, maar de club kwam slecht in het nieuws en verloor dertig leden.

De leegloop bij Nieuwkoop stond niet op zichzelf. Bij de KNSA, de bond voor sportschutters, liep het aantal leden ook terug. In totaal zijn zo’n 38.700 mensen actief bij 680 schietverenigingen, terwijl de teller vier jaar geleden nog boven de 40.000 stond.