‘Leg link tussen Marokkaan en misdaad niet’

kaanDiscriminatie in de samenleving en vooral op social media loopt de spuigaten uit, zo wordt de laatste tijden wel beweerd. Uit onderzoek blijkt dat je mensen die zich sterk negatief uitlaten over personen uit andere rassen en culturen niet moet isoleren maar ze beter te vriend kan houden, zo schrijft Trouw in een advies aan den Fatsoenlijke Mensch.

In de kranT wordt Hanneke Felten, van Kennisplatform Integratie & Samenleving (Kis), geïnterviewd over deze heikele materie. Zij verdiepte zich in propaganda door de overheid op dit vlak en studies over racisme.

Staatscampagnes op sociale media blijken volgens Felten niet heel effectief in de strijd tegen discriminatie. “Een knelpunt is dat mensen op sociale media in een ‘bubbel’ van gelijkgezinden blijven: je ziet alleen wat je vrienden delen”, aldus de vrouw.

Het verschaffen van info en feiten zou zinloos zijn. “Discriminatie is niet rationeel, en je kunt het moeilijk via de ratio bestrijden. Je moet op emotie spelen. Laat mensen voelen hoe onrechtvaardig het is om louter op de kleur van je huid te worden beoordeeld. Je moet een verhaal vertellen, empathie opwekken, het onrechtvaardigheidsgevoel prikkelen. Verder heb je ingangen nodig. Verbindende figuren, die in meerdere ‘bubbels’ passen. Een goed voorbeeld is rapper Lange Frans, die laatst zong dat Nederland blind is voor het slavernijverleden. De clip werd honderdduizenden keren gedeeld, in de meest uiteenlopende netwerken.”

Het ontvrienden op Facebook en Twitter van xenofobe types is niet de juiste manier om met ze om te gaan, stelt Felten, want “daar worden netwerken alleen maar eenvormiger van. Probeer andersdenkenden op te zoeken, maak vrienden buiten je bubbel. Ga niet eindeloos argumenteren, maar ga in op gevoelens. Een andere les is dat je soms juist níks moet zeggen. Herhaal geen stereotiepen om ze daarna te ontkrachten. Dat werkt averechts, blijkt uit onderzoek. Hersenen werken via associaties. Telkens als de link tussen bijvoorbeeld ‘Marokkaan’ en ‘misdaad’ wordt gemaakt, ook al is dat om die juist te weerleggen, wordt de associatie tussen die twee woorden sterker. Beter is het die link überhaupt niet te noemen.”