Lek bij Haagse rechtbank: ‘Ik werd bedreigd’

Een voormalig medewerkster (34) van de Haagse rechtbank heeft bekend dat ze tijdens haar werk informatie uit de gemeentelijke basisadministratie heeft gelekt. Ze zou dit hebben gedaan omdat ze onder druk werd gezet door een medeverdachte uit Zoetermeer.

 

De vrouw werkte als administratief-juridisch medewerkster bij de Haagse rechtbank. Daar had zij toegang tot de gemeentelijke basisadministratie. Tussen juni 2013 en februari 2015 zou de vrouw volgens het Openbaar Ministerie gegevens over personen hebben gegeven aan de 45-jarige verdachte uit Zoetermeer. Ook zou ze een tekstdocument met een verbetervonnis van de rechtbank gestolen hebben. Deze werd ook aan de medeverdachte gegeven, aldus het OM.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de vrouw er ook van dat zij in 2012 vervalste brieven van de rechtbank via de fax naar drie advocaten zou hebben verstuurd. De faxen hadden het logo van de rechtbank. De medeverdachte was volgens het OM betrokken bij het vervalsen van de brieven.

‘Onder druk’

Tijdens een zitting in de rechtbank in Rotterdam verklaarde de Haagse vrouw vandaag dat ze onder druk werd gezet door de medeverdachte om de GBA-gegevens te verstrekken. ,,Hij dreigde een ex-vriend voor wie ik nog gevoelens had, in elkaar te slaan.” Ook zou hij haar ouders hebben bedreigd.

Uit mailtjes tussen de medewerkster van de rechtbank en de medeverdachte bleek volgens de Rotterdamse rechtbank dat er sprake was van een vriendschappelijk contact. Dat was volgens de vrouw echter alleen maar schijn. In feite was ze doodsbang. ,,Die emotie haal je niet uit de sms’jes.”

De vrouw ontkende dat ze een tekstdocument van de rechtbank had doorgespeeld aan de man uit Zoetermeer. De vervalste faxen aan de drie advocaten had ze wel verstuurd vanuit de rechtbank, maar dat gebeurde ook weer onder dreiging. “Ik werd zo onder druk gezet dat ik niet naar de inhoud heb gekeken”, zei de geëmotioneerde vrouw.

De rechtszaak wordt op 6 april voortgezet. Dan wordt ook de medeverdachte uit Zoetermeer verhoord door de rechtbank.