Levenslang gestrafte Edwin S. eist start resocialisatieproces

Edwin S.

Edwin S. © Petra Urban

UPDATEDe tot levenslang veroordeelde Edwin S. wil de kans krijgen om terug te keren in de samenleving. Nu er een kans bestaat dat hij na 25 jaar straf in aanmerking komt voor vrijlating, wil hij beginnen met het resocialisatieproces. Vandaag diende het door S. aangespannen kort geding tegen de staat.

S. zit inmiddels ruim 23 jaar vast voor de moord op een man en het levensgevaarlijk verwonden van een vrouw uit Badhoevedorp bij een overval.

,,Het resocialisatieproces duurt ten minste achttien maanden. Mijn cliënt zit inmiddels 23 jaar en zeven maanden vast. Dus eigenlijk is hij al te laat”, aldus zijn advocaat José Lindhout. Het kort geding dient vanmorgen in Den Haag.

Levenslang
Een levenslange gevangenisstraf is in Nederland, in tegenstelling tot bijna alle andere landen in de wereld, ook nog echt een gevangenisstraf tot de dood van de gedetineerde. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vindt dat onmenselijk, liet het eerder weten. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie, liet daarom begin juni in een brief aan de Tweede Kamer weten dat hij een adviescommissie wil laten bekijken of levenslang gevangenen na een kwart eeuw kans maken op resocialisatie.

De uitspraak is op 10 augustus.