‘Makelaars van onderwereld’ konden jarenlang hun gang gaan in Ypenburg, zelfs nu weet justitie nog niet alles

Miljoenen euro’s, een foute politieagent en handige ‘makelaars’ die geen vragen stelden aan criminelen als ze hen een woning of auto verhuurden. Jarenlang leken ze hun gang te kunnen gaan in Ypenburg. En zelfs nu weet justitie nog niet alles.

 Vaders en moeders met jonge kinderen die boodschappen doen, hebben geen idee wat er zich letterlijk boven hun hoofden, in de woontorentjes boven de winkels in het Ypenburgse winkelcentrum, afspeelt. Onzichtbaar voor de buitenwereld rijden dure auto’s met geblindeerde ramen de parkeergarage in, als er niemand in de buurt is, stappen de inzittenden in de lift die hen direct naar de woning brengt. Een luxueus appartement, mooi uitzicht op de koop toe, maar vooral: anonimiteit gegarandeerd.

Een woning beslaat de gehele etage, geen nieuwsgierige buren, goede betonnen vloeren, in de stad, vlakbij de snelweg en toch niemand die ze hoort of ziet. Er worden plannen beraamd, deals gesloten, misschien ook wel eens een keer opgelucht ademgehaald. De beruchte crimineel Karel Pronk – ook wel de Haagse Holleeder genoemd – zou er gebruik van hebben gemaakt, kort voor hij in augustus 2018 werd geliquideerd.

De politie houdt achttien mensen aan.

De politie houdt achttien mensen aan. © Regio15

Er werd gezocht naar holle ruimtes waar wapens en drugs opgeborgen kunnen worden. Ergens tussen december 2018 en maart 2019 demonteren een paar van hen een bed. Ze boren gaten in een houten plaat in het hoofdbord en stoppen er geld in. Bekleding gaat er daarna weer overheen, alsof er niets gebeurd is. Als agenten dat geld later tellen, moet het hen hebben geduizeld, zoveel briefjes van 500 euro. In dat ene bed, zo weten we inmiddels, zat zes miljoen euro. Zo goed verstopt dat alleen door de vasthoudendheid van speurhond Bob de hondenbegeleider voor een tweede keer het bed inspecteerde, en toen nóg niets bijzonders zag of voelde. Pas toen ze er een collega bijhaalde en ze samen de bekleding verwijderden, vonden ze de miljoenen.

Beuken

Het is dan 5 maart 2019. Bij het wakker worden krijgen de Ypenburgers voor het eerst een glimp van het feit dat ze met hun neus op vermoedelijk ernstige criminele zaken hebben gezeten. Arrestatieteams uit het hele land stromen naar de vinexwijk om mee te doen aan een van de grootste politie-invallen in deze regio ooit. De dienders maken foto’s, zo veel collega’s in dezelfde functie bijelkaar hebben ze nog nooit gezien. Tegelijkertijd, om net na 05.00 uur, beuken ze op 22 plekken in Ypenburg de deuren in. Overal in de woontorentjes gaan lampen branden. ,,Daar waren er vier, daar twee, daar een”, wees destijds een wakkergeschrokken buurtbewoner de huizen aan. ‘s Middags komt een trailer en haalt veertien dure auto’s weg.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Een van de aanhoudingen in Ypenburg

Een van de aanhoudingen in Ypenburg © Regio15

Kapitaal

Afgelopen week speelde de rechtszaak tegen de mogelijke betrokkenen, waarbij in totaal zeven verdachten moesten voorkomen. Mannen die van het geld leken te bulken. Farid A. bijvoorbeeld. Op een van de geldpakketten in het bed zat zijn dna. Als die zes miljoen echt van hem was, dan was dat niet zijn enige kapitaal. Bij zijn arrestatie vond de politie nog eens twee miljoen euro.

En hoe hij eraan kwam? Een normale baan heeft hij amper gehad. Wel stond hij al vaker in het verdachtenbankje voor grootschalige invoer van drugs. Datzelfde geldt voor familieleden van hem. Over die zes miljoen zwijgt hij, maar over die twee miljoen zegt hij dat hij het in bewaring kreeg, en de verleiding toen niet kon weerstaan om het achterover te drukken.

Farid A. in de rechtbank, naast zijn advocaat Louis de Leon

Farid A. in de rechtbank, naast zijn advocaat Louis de Leon © Eric Elich

Ook bij Satishkoemar (Steve) F. lag een fortuin in huis. Achter de plinten, onder de koelkast, in een pan in de schuur. Het was zoveel dat de politie bij de huiszoeking niet eens alles vond. F. zelf tipte dat er ook nog bankbiljetten in een kussensloop en een schemerlamp zaten. Al met al kwam er ruim 450.000 euro boven water. ,,Als we in dit milieu bedragen van 50.000 euro tegenkomen weten we dat het gaat om handgeld’’, zei een Rotterdamse officier van justitie eens na een vergelijkbare inval in safehouses in Rotterdam.

Strafblad

Opvallend was dat sommige van die verdachten amper een strafblad hebben, wat heet: bij de verdachten zat zelfs een politieman, en anderen met een duidelijk drugsverleden. Afgelopen week zwegen ze, of vertelden dat ze van niets hebben geweten. Maar aanklager Mike Visser maakte voor het Openbaar Ministerie het ene rekensommetje na het andere, hield hen Whatsapp-gesprekken voor en maakte korte metten met verklaringen van verdachten. Wie van de partijen het meest succesvol is, zal op 24 februari blijken als de rechter uitspraak doet.

Wat nu al duidelijk is: het is het Openbaar Ministerie niet gelukt alles bloot te leggen. Van de 22 spookwoningen die de politie op die 5de maart in Ypenburg binnenvalt, ging het deze week maar over een paar appartementen. ,,Van maar drie hebben we een bewijsbare link kunnen leggen met het bedrijf dat het verhuurde’’, erkende de persofficier van justitie gisteren. In die andere woningen vonden we tal van zaken die niet pluis waren, het was een stash (opbergplek, red.) voor geld en wapens of we vonden er hennepkwekerijen. Maar een goed bewijsbaar verband met het bedrijf van de verdachten hebben we niet kunnen vinden.’’

Haak

Dat er verdenkingen waren dat het met die 22 appartementen niet in de haak was, en dat er een link vermoed werd met het bedrijf van een van de verdachten, was niet voor niets. Het onderzoek was immers juist begonnen vanwege Steve F., de man achter het bedrijf SMS-facility.

Steve F. kwam in beeld na de aanhouding van een andere verdachte. In wat bij het OM een ‘klassiek’ drugsonderzoek heet, bleek deze verdachte niet geregistreerd te staan als de huurder van het pand. Sterker nog: er stond helemaal niemand ingeschreven in het gemeentelijk basis administratiesysteem. Er was wel een huurcontract, maar dat stond op naam van een man die al in 2015 geëmigreerd was.

Rekening

Er kwam nieuw onderzoek onder de naam Abeka. Het rechercheteam trok aan een draadje, en nog een, en ontdekte iets reusachtigs. De huur was betaald aan de vastgoedbeheerders door het bedrijf van F. en dat bleek hij voor nog meer woningen te doen. En minstens zo opvallend: op zijn rekening kwamen verdacht veel grote contante stortingen binnen. Dat was niet nog maar net begonnen, maar dat was al zeker vier jaar aan de gang.

Radar

Steeds dieper zoomden de rechercheurs in. Ze kwamen er achter dat wie onder de radar wilde verdwijnen, heel goed bij hem terecht kon. Op geen enkel huurcontract kwam de naam voor van de werkelijke gebruiker van de flat. Zelfs voor het betalen van de water, elektriciteit of de wifi werden tussenpersonen ingeschakeld. En had je een auto nodig? Geen probleem, ook dat kon Steve regelen. De politie zag in het systeem tientallen kentekens op zijn naam geregistreerd.

Wilde je een huis kopen, en moest daarvoor om de bank te overtuigen een salarisstrook worden getoond: geen probleem. Het was mogelijk om fictief in dienst te komen van het bedrijf, compleet met functieomschrijving en visitekaartje.

700 euro

In de wirwar van namen en bedrijfjes vielen de agenten plots steil achterover van verbazing. Want het bedrijf SMS-facility van Steve F. was ook bestuurder van een ander bedrijf: Alpha Business Solutions (ABS). Een van oorsprong administratief bedrijfje met slechts vier klanten die ieder zo’n 60 euro betaalden, terwijl de huur voor de bedrijfsruimte al meer dan 700 euro bedroeg. Dat was wel opvallend, maar niet de reden waarom ze bijna van hun stoel vielen. Zagen ze het goed dat bij dat bedrijf Rijswijker Donovan A. betrokken was? Een politieagent, homoseksueel, getrouwd en met Surinaamse roots. De man die juist de ideale politieman leek in een korps dat graag meer diversiteit wilde. Tot dan toe had niemand een dubbelleven vermoed. Niemand die een vraag stelde over zijn dure auto’s of de Breitling om zijn pols. Ze checken zijn daden in het verleden, en constateren dat Donovan A. al een jaar of vijf personen natrekt in het politiesysteem, en actief meehelpt in het bedrijf.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Een paar dagen later blijkt dat zich onder de arrestanten ook politieman Donovan A. bevindt

Een paar dagen later blijkt dat zich onder de arrestanten ook politieman Donovan A. bevindt © Politie.nl

Nog altijd strak in een mooi donkerblauw pak gekleed zat hij deze week in het verdachtenbankje. Hij huilde om ‘het verlies van zijn leven’, hij kon zich nog amper ergens vertonen en was in de media al veroordeeld, betoogde hij.

Het zijn juist de namen die hij checkte die aangeven aan welke criminelen onderdak zou zijn geboden. Frankie B. en Anil S. zijn de opvallendsten, ze zijn beiden verdachten in een groot drugsonderzoek. Zij zouden met nog twee mannen, een is de broer van S., cocaïne smokkelen vanuit Suriname. S. werd al in november 2018 opgepakt, toen hij zich verscholen hield in een andere woning bij het winkelcentrum in Ypenburg. En ook hier was weer veel geld: er lag drie ton.

Ananassen

Frankie B. is ook verdachte in een zo mogelijk nog omvangrijker drugsonderzoek Dobricic, waarbij vier jaar lang duizenden kilo’s coke tussen ananassen Nederland zou zijn binnengebracht. Er zou gebruik zijn gemaakt van een corrupt contact bij de Belastingdienst en Douane. B. zwijgt daarover. In de rechtbank, gekleed in hagelwitte bloes en blauw jasje, klonk deze week voortdurend een eentonig ‘zwijgrecht’ uit zijn mond.

Dan is er nog een man binnen ABS die volgens het OM een belangrijke rol speelde: Anthony van H. uit Zoetermeer. Een wat verlopen type met een grote wollen trui, broek met laaghangend kruis en afgetrapte gympen. Maar in zijn hoofd alles prima op orde. Volgens het OM was hij de ‘grote financiële sjoemelaar’. Dat hij veel weet over financiën ontkent hij niet, maar voor alle criminele activiteiten wijst hij door naar F.. Die op zijn beurt terug naar Van H. wees. Allebei zeggen ze dat ze wel wisten dat de ander zich met louche zaken bezighield. ,,Maar ik werd bedreigd door F.”, zei Van H. Terwijl F. verklaarde: ,,Wat moet ik tegen zo’n grote man doen? Hij bepaalde.”

Als je een mooie woning wilde huren, waarbij niemand vragen stelt over je inkomen

Mike Visser

Na maanden onderzoek concludeerde aanklager Mike Visser gisteren simpelweg dat zij met zijn drieën ‘de ultieme facilitators van de onderwereld’ waren. ,,Als je een mooie woning wilde huren, waarbij niemand vragen stelt over je inkomen, als je een auto wilde huren zonder dat je naam op een contract kwam te staan, als je inkomen wilde witwassen, kon je op de loonlijst komen. En op de achtergrond Donovan A. die niet raar opkeek als hij iets in het politiesysteem moest checken.”

Tegen de zeven verdachten zijn deze week straffen geëist tot vijfenhalf jaar cel. Deze hoogste strafeis was tegen Frankie B. Tegen Donovan A., is een celstraf geëist van zes maanden en een beroepsverbod van twee jaar. De anderen strafeisen liggen tussen de drie en vier jaar.