Man houdt lichamen overleden moeder en tweelingbroer jaar in huis

Een 60-jarige Amerikaan in de staat Minnesota wordt aangeklaagd omdat hij de lichamen van zijn moeder en zijn tweelingbroer een jaar in huis hield zonder iemand van hun overlijden op de hoogte te stellen.

De politie in de plaats White Bear Lake is ervan overtuigd dat de twee kort na elkaar een natuurlijke dood zijn gestorven. Een paar maanden na hun overlijden schreef het achtergebleven gezinslid aan familieleden dat zijn broer (destijds 59) en zijn 94-jarige moeder ziek waren. Ze konden niet aan de telefoon komen, schreef hij, en ze wilden geen bezoek ontvangen.

Horrorfilm Psycho

In lokale media wordt wel de vergelijking gemaakt met de film Psycho, waar de mentaal gestoorde hoofdpersoon het gemummificeerde lichaam van zijn moeder bewaart. Maar de verdachte zegt tegen persbureau AP dat hij niet ‘één of andere gek’ is. “Dat wordt wel beweerd, maar dat is niet zo. Ik hield van ze.”

De lichamen werden een jaar geleden al ontdekt, nadat buurtgenoten aan de bel hadden getrokken omdat ze een tijd niets van de bewoners hadden vernomen. Nu pas wordt de verdachte in staat van beschuldiging gesteld: hij had het lichaam van zijn tweelingbroer verplaatst en in de wet staat dat dat niet mag.

Verplichte behandeling

Volgens een woordvoerder van de politie is de aanklacht alleen maar een manier om de man, via de rechter, verplicht een psychologische behandeling te laten ondergaan. Verder wordt hij nergens van beschuldigd: de uitkeringen van zijn broer en zijn moeder waren sinds hun overlijden weliswaar automatisch steeds op hun bankrekening bijgeschreven, maar hij was er met geen vinger aangekomen.

De man heeft geen crimineel verleden en zegt zelf dat hij geen hulp nodig heeft. “Ik heb mijn moeder zien overlijden”, zegt hij tegen AP. “Ze heeft altijd gezegd dat ze thuis wilde sterven. Ze had gewoon geen begrafenisplannen.