Martin Kok heeft bezoek van deurwaarder bij studio Pauw

 
Ex-crimineel Martin Kok bij de rechtbank aan de Parnassusweg, waarvoor hij moet verschijnen na het publiceren van verklaringen uit verhoren met Willem Holleeder en zijn zussen Astrid en Sonja. © anp.

Ex-crimineel Martin Kok is maandagavond rond tien voor elf verrast door een deurwaarder die hem opzocht in de studio waar Jeroen Pauw zijn avondprogramma Pauw opneemt. Kok moet op last van de rechter verklaringen uit de verhoren van Willem Holleeder van zijn site Vlinderscrime halen.

Martin Kok was maandagavond te gast bij Jeroen Pauw. In het late night-programma vertelde Kok waarom hij niet meteen de belastende verklaringen tegen Holleeder van zijn website haalt. De deurwaarder zocht Kok op in de tv-studio in Amsterdam waar het programma Pauw (NPO1) op het punt van beginnen stond. Opgenomen beelden van het uitreiken van het dwangbevel werden in de uitzending getoond.

De rechtbank bepaalde maandag in een kort geding dat de staat tegen Kok had aangespannen dat hij de verklaringen van zijn site moet halen. Doet hij dat niet, dan betaalt hij de Nederlandse staat per uur 5000 euro, tot maximaal 50.000 euro.

Strafproces
De verklaringen moesten binnen een uur van de site verwijderd zijn en mogen een half jaar niet meer online verschijnen. Maar Kok neemt rustig de tijd, zegt hij zelf. De waarheidsvinding van het strafproces weegt zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting, zo oordeelde de rechter. Kok is vrij om te schrijven over rechtszaken. ,,Maar u mag niet openbaar maken wat de waarheidsvinding kan schaden”, aldus de rechter.

Vlinderscrime.nl publiceerde passages uit het verhoor van Willem Holleeder bij de rechter-commissaris. De onderzoeksrechter en de aanklagers ondervroegen Holleeder onder meer over zijn contacten met andere criminelen uit het milieu. Dit verhoor werd achter gesloten deuren gehouden.