Matroos zat 33 jaar onterecht vast voor moord en verkrachting

vrij

33 jaar lang zat hij in de gevangenis, de nu 60-jarige Amerikaanse matroos Keith Allen Harward. Maar al die jaren was dat onterecht, blijkt nu. Vandaag wordt hij vrijgelaten.

Harward was veroordeeld voor de moord in 1982 op een man uit de plaats Newport News (Virginia) en de verkrachting van de vrouw van het slachtoffer.

Maar nieuw DNA-onderzoek wees uit dat het sperma dat op de vrouw was gevonden, niet van hem was, maar van een collega op het marineschip waar Harward werkte. Die collega is in 2005 in een gevangenis in Ohio overleden. Hij zat daar vast voor meerdere vergrijpen.

Hartverscheurend
De rechters van de hoogste rechtbank van de staat Virginia hebben de man nu unaniem vrijgesproken. “Als deze nieuwe techniek had bestaan in de tijd dat Keith Allen Harward terechtstond, was hij zeker vrijgesproken”, zegt de rechtbank nu.

“Het is hartverscheurend dat hij meer dan de helft van zijn leven achter de tralies zat, terwijl hij daar helemaal niet thuishoorde. We kunnen hem niet de jaren teruggeven die hij kwijt is, maar we kunnen wel zeggen dat we ernaast zaten en alles zullen doen om het recht te zetten.”