Meisje doodt gehandicapte broer: “Hij is geen normale mens

 
Meisje doodt gehandicapte broer: “Hij is geen normale mens”
 

Een 16-jarig meisje moet verplicht een psychiatrische behandeling ondergaan omdat ze haar 20-jarige gehandicapte broer had doodgestoken. Ze deed dat omdat hij “geen normaal mens is”, had ze gezegd toen ze zelf even later de politie belde.

De feiten speelden zich af in april van dit jaar. Toen de ouders van het 16-jarige Deense meisje en haar gehandicapte broer niet thuis waren, trok ze met een mes naar zijn kamer en stak ze hem meerdere keren in de nek. De 20-jarige man overleefde het niet.

“Hij is geen normaal mens”, zei het meisje enkele minuten later, toen ze zelf de politie beelde. “Hij is mentaal ziek, zoals een kind van 3 in het lichaam van iemand van 18. Ik heb hem altijd gehaat omdat hij mijn leven kapot heeft gemaakt. Tijdens mijn kindertijd heb ik nooit eens iemand thuis kunnen uitnodigen omdat hij er altijd was.”

Goed voorbereid

De zus van het slachtoffer was zich goed bewust van wat ze zou gaan doen voor ze het mes nam en toesloeg. Op een document in haar kamer in Kopenhangen trof de politie instructies aan die ze voor zichzelf geschreven had. Daarop stond onder meer dat ze de deur naar de kamer van haar moeder moest sluiten en het mes en haar gsm mee moest nemen naar zijn kamer.

Op het internet had ze bovendien opgezocht hoe ze iemand moest vermoorden, hoe je iemand onthoofdt en hoe je moet overleven in de gevangenis. Op een chat had ze het zelfs met een vriend over de moord gehad. “Ik heb hier altijd van gedroomd”, schreef ze toen.

Toerekeningsvatbaar

De centrale vraag voor de rechtbank in Kopenhangen was of het meisje zelf wel bij haar verstand was. Psychologen oordeelden dat ze mentaal in orde was, wat het mogelijk maakte om een gewone gevangenisstraf uit te zitten. Dat oordeel werd teruggedraaid door andere experts, die haar onderzochten en concludeerden dat ze mentaal te ziek was om gestraft te worden.

Ze werd veroordeeld tot opname in een psychiatrische instelling tot het veilig lijkt om haar vrij te laten.