‘Mensenrechten Breivik niet geschonden in gevangenis’

Mandatory Credit: Photo by Allover Norway / Rex Features (1697340f) Anders Behring Breivik Anders Behring Breivik trial, Oslo Court House, Norway - 17 Apr 2012

  • Breivik tijdens zijn proces in 2012

    Breivik tijdens zijn proces in 2012
De Noorse justitie verwerpt een protest van Anders Breivik over de leefomstandigheden van zijn detentie. De massamoordenaar heeft gezegd dat de omstandigheden in de gevangenis ‘zijn mensenrechten schenden’. De rechter buigt zich tijdens een hoorzitting medio maart over het protest.

Breivik wordt compleet geïsoleerd van andere gevangenen vastgehouden. Hij noemt zijn verblijf ,,onmenselijk en neerbuigend” en in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het Openbaar Ministerie verwerpt het protest en heeft woensdag laten weten dat de leefomstandigheden geheel binnen de grenzen van dat verdrag vallen, aldus de Noorse nieuwssite NiE.

Eerder liet Breiviks advocaat in Dagbladet weten het proces niet aan te spannen om hem een makkelijke straf te geven. ,,Hij blijft waarschijnlijk altijd een speciale gevangene met speciale beperkingen, maar hij kan niet altijd in de isoleercel zitten. Hij wil contact met andere gevangenen. Hoe langer hij alleen zit, hoe groter de kans dat het hem schaadt.” Volgens Dagbladet wachten de Noor bedreigingen en geweld als hij bij de andere gevangenen mag.

Isolatie
Anders Breivik vermoordde in 2011 77 mensen, waarvoor hij een straf van 21 jaar uitzit. Omwille van de veiligheid zit hij geïsoleerd. Zijn omgang is daardoor beperkt tot gevangenbewaarders en andere mensen die in het complex werken. De advocaat van de moordenaar vindt dat zijn cliënt duidelijk te lijden heeft van de totale isolatie. De enige andere persoon die Breivik de afgelopen jaren heeft gezien, was zijn moeder, vlak voor zij overleed.

Ontevreden
De Noor is al langer ontevreden over het leven in de gevangenis. In 2012 schreef hij een brief aan verschillende media waarin hij klaagde over een gebrek aan privacy, snoep, boter en een goed leeslampje in de gevangenis.

Daarnaast vond hij de koffie te koud en de beschikbare videospellen te ouderwets. Hij vond het jammer dat zijn cel geen mooi uitzicht had en van binnen te koud en sober ingericht was.