Michael P. doodde Anne Faber met messteken in hals en nek

Michael P. heeft Anne Faber gedood door haar met een mes in haar hals en nek te steken. Hij bond haar eerst onder bedreiging van een mes vast, nam haar zo mee op zijn scooter naar een omheind terrein en tilde haar daar over een hek. Achter dat hek heeft hij haar verkracht en vermoord.

 

In het Pieter Baan Centrum, waar P. onlangs al voor zeven weken werd onderzocht, was hij betrokken bij een geweldincident. Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd en of er slachtoffers zijn gevallen. Het Pieter Baan Centrum deed aangifte van deze kwestie en het OM wil P. daarvoor vervolgen. Deze aanklacht wordt aan de rechtszaak in juni toegevoegd.

Dit alles werd vanmorgen bekend tijdens een tweede rechtszitting tegen Michael P., de man die ervan wordt verdacht vorig jaar september Anne Faber (25) te hebben ontvoerd, verkracht en vermoord.

Mes uit keuken Altrecht

De advocaten vroegen tijdens de zitting om onderzoek naar een mes dat zou zijn gebruikt bij de sloop van een keuken bij Altrecht in Den Dolder, waar P. ten tijde van de moord verbleef.

Michael P. doodde Anne Faber met messteken in haar hals en nek.

Michael P. doodde Anne Faber met messteken in haar hals en nek. © ANP/AD

Dat mes is mogelijk gebruikt bij de moord. Verdachte P. heeft daar uitgebreid over verklaard, maar het moordwapen is nooit gevonden. De rechtbank staat het extra onderzoek toe, maar dat mag de zitting niet vertragen. Uit dat onderzoek moet blijken of P. het mes meenam met het idee het voor een misdrijf te gebruiken. Daaruit zou kunnen blijken of Michael P. al dan niet met voorbedachten rade heeft gehandeld en voor moord of voor doodslag moet worden veroordeeld.

Michael P. heeft spijt betuigd van zijn daad en wil ook meewerken aan een onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. Hij heeft zelf aangegeven ook te willen weten waarom hij tot dergelijke daden in staat is. In 2010 verkrachtte hij twee meisjes op gruwelijke wijze in Nijkerk. Toen vertelde hij trots te zijn op zijn  daden.

Aanvullend onderzoek

Tijdens het onderzoek in het PBC naar zijn geestelijke vermogens is P. vermoedelijk in de fout gaan en heeft hij zich opnieuw gewelddadig gedragen.

De familie van Anne Faber is op de hoogte gebracht van het geweldincident. Hans Faber, woordvoerder van de familie en oom van Anne,  zegt dat de familie niet op de hoogte is van wat zich daar precies heeft afgespeeld. Het OM en het PBC doen daar geen mededeling over en ook zijn advocaat Niels Dorresteijn wil verder geen details prijsgeven.

Het nieuws over het geweld in het PBC heeft volgens Faber verder niet veel invloed op de gevoelens van Annes familie. „We hebben er ook geen mening over, we kennen de feiten niet. De details van de manier waarop Anne om het leven is gebracht, zijn al gruwelijk en pijnlijk genoeg”, zei Hans Faber vanmorgen na de tussentijdse zitting.

Anne Faber.

Anne Faber. © Het Huis Utrecht

De vriend van Anne Faber kon het niet opbrengen aanwezig te zijn. Via zijn advocaat Sébas Diekstra liet hij weten dat ‘de hele rechtsgang en de aanhoudende aandacht voor de zaak’ hem heel zwaar vallen. „Zeker omdat hij telkens geconfronteerd wordt met de gruwelijke wijze waarop Anne om het leven is gebracht”, aldus Diekstra.

Tijdens de vorige zitting, afgelopen januari, werd al duidelijk dat P. zijn daden heeft bekend. Waarschijnlijk is P. er wel tijdens de inhoudelijke behandeling in juni. Vanaf maandag wordt hij opnieuw onderzocht in het PBC, nu voor een periode van twee weken.

Fietstocht

Faber verdween eind september vorig  jaar na een fietstocht. Het lichaam van de 25-jarige studente werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober vorig jaar in Zeewolde gevonden. P. zat op dat moment vast in een kliniek in Den Dolder voor verschillende zeden- en geweldsdelicten in 2010. Omdat hij aan het einde van zijn straf zat, mocht hij onder voorwaarden naar buiten.

P. kwam in beeld nadat zijn DNA op de jas van Faber was aangetroffen. Die jas was gevonden tijdens een door familie en vrienden van Faber georganiseerde zoektocht in de omgeving waar ze verdween. Ook zijn bloedsporen van de studente gevonden in de auto die P. tot zijn beschikking had.