Minder volwassenen verdacht van een misdaad

knipHet aantal volwassenen dat wordt verdacht van een misdaad, is flink afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De politie registreerde vorig jaar 107 volwassen verdachten van misdrijven op elke 10.000 volwassen inwoners. Een daling van 12 procent vergeleken met 2014 en de grootste daling in 10 jaar tijd.

Het aantal minderjarige verdachten daalde ook, maar minder dan in voorgaande jaren. Afgelopen jaar registreerde de politie 178 van elke 10.000 minderjarigen als verdachte van één of meerdere misdrijven.

De meeste verdachten bij de meerderjarigen komen uit Den Haag, bij de minderjarigen komen ze vooral uit Amsterdam, Rotterdam en Groningen. De meeste verdachten komen uit stedelijk gebied; twee keer zoveel vergeleken met verdachten uit niet-stedelijke gemeenten.

In totaal registreerde de politie 174.000 meerderjarigen en 22.500 minderjarigen als verdachten. Bij de volwassen daalde het aantal verdachten vooral bij vernielingen en verkeersmisdrijven. Bij de minderjarigen nam het aantal verdachten van vernielingen ook sterk af. Het aantal verdachten van verkeers-, drugs- en vuurwapenmisdrijven nam juist toe.