Misdragende asielzoekers overplaatsen naar aso-azc’

dh

Asielzoekers die zich misdragen, worden in de toekomst in een aparte opvang gezet. Dat meldt de Telegraaf donderdag op basis van een concept-Kamerbrief daarover van staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie).

Overlastgevers moeten hard worden aangepakt om hen duidelijk te maken dat we hun gedrag niet tolereren

Klaas Dijkhoff

Het kabinet is al bezig met het creëren van ‘aso-azc’s’, schrijft de krant. ,,Ik ben met uw Kamer van mening dat overlastgevers hard moeten worden aangepakt om hen duidelijk te maken dat we hun gedrag niet tolereren”, aldus Dijkhoff in de nog niet verstuurde brief.

Als een asielzoeker voor overlast zorgt, maar niet uitgezet kan worden, kan hij naar zo’n aparte opvang. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om vreemdelingen die andere asielzoekers lastigvallen vanwege hun geaardheid.

Dijkhoff wil in die opvang een sober regime en hij overweegt een dagelijkse meldplicht. Mogelijk ontvangen de lastpakken geen zakgeld, zoals bij ‘normale’ azc’s, maar alleen maaltijden. Om de veiligheid te garanderen onderzoekt Dijkhoff de mogelijkheid om gevangenispersoneel in te zetten, weet de NOS.

Kwetsbare groepen
Eerder opperde een kamermeerderheid juist voor aparte opvang van de kwetsbare groepen zoals bedreigde christenen, homo’s en transgenders, maar daar ziet Dijkhoff niets in. Ook is hij geen voorstander van aparte opvang op basis van geloof. Hij vindt het isoleren van kwetsbare groepen ‘geen goed signaal’. Bovendien zou het stigmatiserend kunnen werken, waarschuwt hij.

De staatssecretaris kreeg al eerder bijval van zijn fractie voor de plannen. ,,Nieuwkomers moeten de Nederlandse normen respecteren. We moeten de daders aanpakken”, aldus VVD’er Malik Azmani.