Mohammed B. moet naar andere gevangenis

mo

Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, moet ergens anders worden vastgehouden dan in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught. De beroepscommissie van de Raad voor strafrechtstoepassing en jeugdbescherming (RSJ) vindt dat B. al zo lang op deze gesloten afdeling zit, dat het onder meer op gespannen voet staat met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

B. zit al ruim tien jaar in de EBI in Vught. Hij vermoordde Van Gogh op 2 november 2004. Een jaar later kreeg hij levenslang. De EBI is bedoeld voor gevangenen met een extreem vluchtrisico of gedetineerden die een maatschappelijk risico vormen als ze ontsnappen.

In februari van dit jaar is B. voor het eerst in beroep gegaan tegen zijn opsluiting in de EBI. Volgens de RSJ zijn er “alternatieve detentiemogelijkheden” waarbij individueel op hem afgestemde maatregelen behouden kunnen blijven. Zo kan volgens de RSJ ook het uitdragen van zijn radicale opvattingen aan banden worden gelegd.

De RSJ zegt ook dat er sprake is van een “beginnende positieve ontwikkeling” bij Mohammed B, die meer zicht biedt op zijn gedrag. Ook is er sinds 2005 geen nieuwe informatie meer over maatschappelijke risico’s of vluchtgevaar.