Moord, liefde en seks in Zwolse vrouwengevangenis

15

ZWOLLE – Moord, liefde en heel veel seks. De vrouwelijke gevangenen in de zaal genieten deze zondagmiddag van elk moment, zo vaak krijgen zij geen theatervoorstelling voorgeschoteld. In de Zwolse vrouwengevangenis wordt het theaterstuk ‘Bad Girls’ opgevoerd, over gedetineerden en cipiers in een vrouwengevangenis.

Een dwarsdoorsnede: vrouwen met moord op hun geweten, drugssmokkelaars en oplichters. De sportzaal is voor de gelegenheid omgetoverd tot schouwburg. De vrouwen zitten dicht op het toneel en joelen en juichen met elke grap en elk liedje mee. “Het is heel herkenbaar”, vertelt de 52-jarige Nathalie (gefingeerde naam) na afloop van het toneelstuk. “Ik zit hier nu twee maanden, maar ben overgekomen uit Engeland waar ik al 2,5 jaar vastzat voor drugsimport. Een vriend vroeg mij zijn auto op mijn naam te zetten, we reden bij Calais toen we werden aangehouden. De politie vond dertig kilo heroïne. Engeland was heftig, voor mij is dit een vijfsterrenhotel.

Lachen
Het theaterstuk had als doel om de gedetineerden aan het lachen te krijgen, maar ook om hen aan het denken te zetten. “Het stuk was grappig, soms aanstootgevend.” In het laatste lied zingt het gezelschap ‘Een tweede kans. Alles wordt anders.’ De vrouwen slaan er op aan. “Dat geldt voor mij zeker”, zegt Nathalie. “Dit is de eerste en de laatste keer dat ik hier zit. Ik ben alles kwijt, ik heb geen auto, geen huis. Als ik vrij ben is het tijd voor een nieuwe start.”

Seks
Het stuk was in de vrouwenbajes te zien op verzoek van Marianne Schulte-Kemna, werkzaam als pastor in de Zwolse gevangenis. De pastor had het stuk niet van tevoren gezien en schrok wel van de hoeveelheid seks die in de voorstelling te zien was. “Ik vond het wel heel veel seks, maar het paste bij het stuk. Het is theater, een vergrootglas. Deze gevangenis lijkt totaal niet op die uit de voorstelling.”