Nederland is walhalla voor Britse ‘most wanted’ criminelen

3

Nederland is een populair toevluchtsoord voor buitenlandse criminelen. Vooral de zware jongens uit Groot-Brittannië kennen de weg naar Amsterdam en (in mindere mate) Rotterdam.

Het leven in de grote stad is hier aangenaam én anoniem. En door de geringe afstand het is ook nog eens relatief eenvoudig om vanuit Nederland een overzeese criminele business te runnen. Tenminste, tot nu toe dan. Want vandaag heeft de politie foto’s vrijgegeven van de vijf meest gezochte criminelen uit Groot-Brittannië. Onder hen bevinden zich drie drugsdealers, een gevaarlijk type met losse handjes en een taxi-chauffeur die een passagier drogeerde en verkrachtte.

Anoniem bestaan
Dé criminele hotspot in Nederland is Amsterdam, maar Rotterdam blijkt in opkomst. Criminelen leiden in onze grote steden een anoniem bestaan op een etage ergens drie hoog achter. Ze lopen vaak pas tegen de lamp zodra ze zich in het uitgaansgebied begeven, zegt strafrechtadvocaat Mark Teurlings. Op de Wallen patrouilleert de politie bijvoorbeeld vaak met foto’s. Teurlings weet er alles van. Hij stond verschillende buitenlandse criminelen bij, van Fransen tot Duitsers en Italianen.

“Ze kiezen vaak voor een ander land omdat ze zich daar vrijer voelen”, zegt Teurlings tegen Editie NL. “Je kan als criminelen in eigen land getapt worden, maar in het buitenland gebeurt dat toch een stuk minder snel. Voortvluchtigen kunnen op deze manier meer dan tien jaar uit handen van justitie blijven.”

Beetje geluk
De politie heeft 35 agenten die zich bezighouden met de opsporing van voortvluchtige criminelen, onder wie internationaal gezochte personen. Maar soms is een beetje geluk alles wat nodig is. Zo arresteerde de politie vorige zomer een crimineel echtpaar in Amsterdam dankzij een oplettende agent die even uit het raam keek. Hij herkende de voortvluchtige Britten buiten bij het politiebureau aan de Nieuwezijds Voorburgwal.

En dan is er nog het verhaal van maffioso Bernardo Provenzano. De Italiaanse ‘baas der bazen’ bewees dat je niet per se het land uit hoeft om onder de radar van de politie te blijven. Provenzano leidde de maffia jarenlang met ijzeren hand en werd in 1987 bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In 2006 werd de toen inmiddels bejaarde Provenzano opgepakt in een geitenhut op slechts 50 meter van zijn oude woning. Zo bleef hij 43 jaar uit de gevangenis.

Benader ze niet zelf
Hieronder volgt de lijst van de gezochte voortvluchtige criminelen in Amsterdam en omgeving. Benader ze vooral niet zelf als je ze tegenkomt, maar bel de politie, waarschuwt de Britse opsporingsdienst.

  • Shane O’Brien


Na een woordenwisseling in een wijnbar in Middlesex doodde Shane O’Brien in november een andere cafébezoeker met een messteek in de nek. Justitie in Engeland denkt dat hij zich ergens in Amsterdam bevindt.

  • Shazad Ghafoor​​

Fraude, gevaarlijk rijgedrag, handel in illegale goederen, drugsbezit en handel erin. Shazad Ghafoor heeft een groot probleem zodra hij gepakt wordt.

  • David John Walley

DDavid JohnWalley handelde in drugs. Hij importeerde grote hoeveelheden mdma en cocaïne naar Groot-Brittannië.

  • Ahmed Dervish Omer

Ahmed Dervish Omer werd in november veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Hij zou tot de topfiguren behoren van een criminele groep uit Nottingham, die handelde in, jawel, drugs.​

  • David Ungi​

Laat je niet foppen door zijn bleke, onschuldige voorkomen. David Ungi zou in november betrokken zijn geweest bij een fatale schietpartij na een ripdeal in Liverpool.Deze vier mannen werden al gezocht

De vier onderstaande mannen worden al langer gezocht door politie en justitie. Onder hen een familielid van de wereldberoemde voetballer Steven Gerrard en een taxi-chauffeur die al tien jaar lang op de vlucht is.

  • Rezgar Zengana

Rezgar Zengana deed zich december 2006 voor als taxi-chauffeur aan zijn 25-jarige slachtoffer in Glasgow. Maar hij drogeerde en verkrachtte haar. Zengana werd bij verstek veroordeeld, maar bleef tot op heden op vrije voeten.

  • Michael Paul Moogan

Michael Paul Moogan is een van de drie gezochte drugscriminelen. Hij hielp in 2013 bij de grootschalige import van cocaïne naar Engeland.

  • Mark Liscott

Mark Liscott werd in 2005 veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor de handel in softdrugs. Hij wachtte de uitspraak in zijn proces in vrijheid af, maar nam de benen. Liscott heeft zijn leven niet gebeterd. Integendeel. Hij zou nog altijd werken in de georganiseerde criminaliteit.

  • Robert Stephen Gerrard

Robert Stephen Gerrard uit Liverpool (inderdaad, verre familie van de wereldberoemde voetballer) verstopt zich tegenwoordig naar het schijnt achter een bril. Zo hoopt niet herkend te worden door de politie die hem zoekt voor de import van een partij coke ter waarde van zestig miljoen pond.