Nederlander licht Belgen voor duizenden euro’s op: ‘Niemand had iets door’

op

Voor duizenden euro’s vierde hij feest in België zonder dat mensen om hem heen doorhadden dat hij een oplichter was: Ruben Coenraad maakte iedereen wijs dat hij journalist en vastgoedmakelaar was. “Hij was heel overtuigend.”

Een limoservice is hij nog tweeduizend euro verschuldigd, een studentencafé is dankzij hem zeshonderd euro armer, hij huurde een kostuum voor vijfhonderd euro en het driesterrenrestaurant De Karmeliet wacht nog steeds op vijftienhonderd euro.

Valse naam
De Nederlander Ruben Coenraad heeft flink gefeest in België. En niemand om hem heen had iets door, vertelt Mireille Demuynck van het restaurant De Karmeliet. “Hij at met vier studenten in ons restaurant. Zij waren er niet bij betrokken en dachten dat ze feestvierden met een journalist.”

Toen Demuynck afgelopen woensdag een mail kreeg waarin een man vroeg of hij kon komen eten en het bedrag van tevoren kon overmaken, vond ze dat wel wat vreemd. “Maar met een screenshot van het afschrift kon hij bewijzen dat hij het geld echt had overgemaakt, dus wij vonden het prima. Achteraf blijkt dat hij ons heeft opgelicht en een valse naam gebruikte. Hij noemde zichzelf toen Donald Isaac en zei dat hij bij de firma Asset Real Estate werkte.”

Restaurant belde meteen de politie
“Hij bestelde een aantal arrangementen, voor hem en de studenten. Terwijl ze hier zaten te eten werden we gebeld door de limousineservice waarbij hij een auto had gehuurd. Die vonden hem maar een vreemde jongen en hadden hem opgezocht op internet. Ze kwamen er toen pas achter dat hij een oplichter was, en belden ons op om ons te waarschuwen.”

Toen heeft het restaurant gelijk de politie gebeld, zegt Demuynck. “Maar het enige dat zij konden doen was om een identiteitsbewijs vragen. Dat was allemaal in orde en verder bleef hij beweren dat hij het geld echt had overgemaakt. De politie kon op dat moment niets doen. Omdat wij niets op onze rekening hadden heb ik hem gevraagd te betalen met een creditcard, maar daar stond niets meer op.”

Opgepakt in Nederland
En dus gingen de jongeren weer weg. Een paar dagen verder heeft Demuynck het geld nog steeds niet op haar rekening staan. “Ik denk niet dat we die vijftienhonderd euro ooit krijgen. Ondertussen is hij in Nederland al opgepakt, dus hij kan in ieder geval geen andere mensen meer oplichten.”