Nederlandse bende professionele plofkrakers opgepakt in Duitsland

Samenwerkende opsporingsdiensten van de Duitse en Nederlandse politie hebben onlangs een Nederlandse bende plofkrakers opgerold die in Duitsland actief was. Twee van de aangehouden Nederlandse verdachten zitten nog vast in Dortmund.

 

De arrestaties zijn het resultaat van een jarenlange intensieve samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse politiekorpsen en het Openbaar Ministerie Oost-Nederland in de grensstreek, aldus de politie.

Speciale politie-eenheden sloegen afgelopen dinsdag drie verdachten in de boeien in Dortmund, nadat er in het nabijgelegen Castrop-Rauxel een plofkraak was gepleegd. De daders werden gestoord en sloegen op de vlucht. Eerder speurwerk had de opsporingsdiensten al op het spoor gezet van de daders, waardoor ze wisten dat er een nieuwe plofkraak aan zat te komen.

Professionele plofkrakers

Na de aanhouding deed de politie in Nederland op meerdere plaatsen doorzoekingen. Daarbij werden gasflessen, contant geld en een wapen aangetroffen. Volgens de politie gaat het om een ,,professioneel opererende groep plofkrakers”. Onderzocht wordt bij hoeveel plofkraken de twee verdachten betrokken zijn geweest. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De politie zegt met de aanhoudingen te hopen ,,een slag te hebben gemaakt in de aanpak van plofkraken”. Deze vorm van roof is wel steeds minder lonend. Dit komt onder meer door dit soort grensoverschrijdende samenwerkingen, aldus de politie, maar ook doordat geldautomaten steeds beter beveiligd worden.