Niet meer geld voor advocaat bij politieverhoor

ad

Strafrechtadvocaten krijgen geen hogere vergoeding als ze verdachten tijdens een politieverhoor bijstaan. Ze hadden een kort geding aangespannen tegen de Staat over de vergoeding en over hun rol tijdens de verhoren.

Je kan van advocaten niet verwachten dat ze structureel een verliesgevende dienst gaan leveren

Thomas Felix, advocaat

De regeling rond de vergoeding wordt in stand gehouden, besliste de kortgedingrechter donderdag. De strafpleiters zijn teleurgesteld. Ze zeggen dat hen in feite wordt gevraagd om bijstand te leveren tegen een tarief waarop ze verlies maken. 

,,We verdienen voor deze vorm van rechtsbijstand tussen de 15 en de 30 euro per uur, maar een werkuur kost ons ongeveer 100 euro”, zegt Thomas Felix, advocaat en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten. ,,Je kan van advocaten niet verwachten dat ze structureel een verliesgevende dienst gaan leveren. Als ze dat doen, kunnen ze in de toekomst immers geen cliënten meer bijstaan.” 

De advocaten vrezen dat er op korte termijn grote problemen zullen ontstaan met de bijstand van verdachten tijdens het politieverhoor.

Volgens de advocaten laat het Europees recht toe om tijdens het verhoor vragen te stellen en opmerkingen te maken, maar zijn de mogelijkheden daartoe in de Nederlandse situatie een stuk beperkter. Daarover gaat de Hoge Raad zich nu op verzoek van de kortgedingrechter buigen.