Nijverdal zit doorbetaald thuis

image-4761799

NIJVERDAL – ‘Drugsdiender’ Joost van B. (32) uit Nijverdal, die wordt vervolgd voor nauwe betrokkenheid bij een hennepkwekerij en het bezit van harddrugs, zit geschorst thuis maar met behoud van salaris.

Tien maanden nadat een hennepkwekerij in een huurvilla aan het Oosteinde in Vriezenveen werd opgerold, is onderzoek door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie Oost-Nederland nog niet afgerond. Politieman Van B., die de hennepteelt in Vriezenveen als ‘taak’ had, trok nauw op met verdacht hennepteler Koen M. (30) uit Hengelo. De agent gaf toe dat hij zijn makker tipte over een aanstaande politieinval. Daarop zou de kwekerij in vliegende vaart zijn ontruimd.

Inval
Collega-agenten vielen op 29 april binnen, een etmaal eerder dan aan Van B. was doorgegeven. Vastgelegd werd dat er rond de 380 plantjes in de woning moeten hebben gestaan. Er zou twee keer zijn geoogst, met 70.000 euro opbrengst. Bij de huiszoeking in de Nijverdalse woning van Van B. en vriendin Rosario K. (35) vond de politie ruim 20 gram cocaïne, 380 xtc-pillen, 223 illegale nepviagrapillen en 3.780 euro cash. Van B. werd aangehouden en zat 51 dagen vast. Hij legde een bekentenis af over zijn betrokkenheid bij de kwekerij.

Van B.’s advocaat Rob Oude Breuil vindt dat het onderzoek zonder redelijk vermoeden van schuld is begonnen. Er zou enkel een melding zijn dat een oud-militair actief was in de hennepteelt in de buurt van Almelo. Het is de raadsman een raadsel hoe en waarom de recherche zijn cliënt op de korrel kreeg. Een redelijk vermoeden van schuld is wettelijk nodig voor nader onderzoek.

Geschorst
B. zit geschorst thuis en beurt ‘gewoon’ salaris. Een schorsing gaat in principe niet gepaard met inhouding van bezoldiging, aldus een politievoorlichter. „De reden is dat de collega aangemerkt is als verdachte. De strafzaak is nog niet afgerond met een uitspraak van de rechter.”

Het bezit van harddrugs en het toegegeven aandeel in een hennepkwekerij zijn geen redenen voor strafontslag, de ambtenarenterm voor ontslag op staande voet. Dat kan pas als een ambtenaar (politieman) onherroepelijk tot een gevangenisstraf is veroordeeld voor een misdrijf, of als onbekwaamheid of ongeschiktheid voor het door hem beklede ambt kan worden aangetoond, staat in hun rechtspositie.