No Surrender-voorman Henk Kuipers door hof vrijgesproken van rijden onder invloed

No Surrender voorman Henk Kuipers (53) uit Emmen is door het gerechtshof in Leeuwarden vrijgesproken van rijden onder invloed. Dat zegt zijn advocaat Roy van der Wal.

In oktober 2016 werd de Emmenaar door de politierechter in Assen nog veroordeeld tot een boete van 650 euro en een half jaar voorwaardelijke rijontzegging voor rijden onder invloed op zijn motor.

Feest met Johnny de Mol en Guus Meeuwis

Kuipers kwam in 9 september 2014 na een feest met Johnny de Mol en Guus Meeuwis in het clubhuis in Emmen met zijn motor ten val. Agenten troffen hem bij zijn motor aan in beschonken toestand. Kuipers zei dat hij niet had gereden, maar een ander clublid. De Emmenaar zou zich vaker laten rijden. De man die hem de bewuste nacht naar huis wilde rijden, bevestigde dat. Maar de rechtbank vond die getuigenis onvoldoende.

Hof: geen overtuigend bewijs dat Kuipers reed voor de val

Advocaat van der Wal is in hoger beroep gegaan. Dat is twee weken geleden behandeld bij het hof. Vrijdag is uitspraak gedaan. Het hof heeft Kuipers vrijgesproken. In het vonnis staat. ,,Uit de bewijsmiddelen blijkt niet overtuigend dat verdachte vóór de val bestuurder van het motorrijtuig was. Het hof is voorts van oordeel dat ná de val van beïnvloeding van voortbeweging of rijrichting van het motorrijtuig geen sprake is geweest, zodat niet bewezen kan worden dat verdachte bestuurder was in de zin van de wet.”

Wel veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs

Net als eerder bij de politierechter is Kuipers bij het gerechtshof wel veroordeeld voor het rijden zonder een geldig rijbewijs. Vanwege de verdenking rijden onder invloed was zijn rijbewijs ingenomen. Maar de Emmenaar ging tot drie keer toe wel achter stuur zitten, is door de politie geconstateerd. Hiervoor is hij veroordeeld tot zes weken cel. Bij de strafbepaling heeft het hof er rekening meegehouden dat Kuipers een strafblad heeft.

Strafblad

De No Surrender-voorman zit sinds half december vast op verdenking van een reeks ernstige strafbare feiten. Hij wordt onder meer verdacht van afpersing, mishandeling en leiding geven aan een criminele organissatie. Advocaat van der Wal gaat vragen om schorsing van de voorlopige hechtenis, zodat Kuipers de door het hof opgelegde celstraf zo snel mogelijk kan uitzitten