‘Noffel’ blijft weg uit de rechtbank bij behandeling proces

Naoufal ‘Noffel’ F. is vandaag weggebleven bij de voortzetting van zijn strafzaak in de beveiligde gerechtsbunker in Osdorp. De inhoudelijke behandeling van zijn zaak ging deze derde procesdag rond de klok van elf uur zonder hem van start met een schriftelijke verklaring van de verdachte.

 

In de verklaring ontkent F. (38) eind 2015 opdracht te hebben gegeven voor de moordaanslag op Peter ‘Pjotr’ R. in Diemen, de belangrijkste beschuldiging aan zijn adres. De aanslag mislukte. F. was destijds zelf noodgedwongen gevlucht naar het buitenland, schrijft hij. Vanwege ,,allerlei geruchten” over betrokkenheid bij verschillende liquidaties, waaronder die in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012, ,,verkeerde ik voortdurend in een staat van levensgevaar”.

De daders van de poging R. te vermoorden kregen afgelopen jaar celstraffen tot twintig jaar. Justitie zegt bewijs voor de rol van F. te hebben gevonden in versleutelde e-mails die de daders en hun opdrachtgever uitwisselden. De berichten kwamen naar buiten nadat onderzoeksinstituut NFI de beveiliging van twee gebruikte PGP-telefoons en van in Canada geplaatste servers van het Nederlandse bedrijf Ennetcom had gekraakt.

Geen wraking

Woensdag wraakte zijn advocaat Inez Weski de rechtbank toen die weigerde de zaak tegen F. aan te houden voor nader onderzoek naar de Ennetcom-data. Weski vond dat het Openbaar Ministerie (OM) ,,geen controleerbaar inzicht” heeft gegeven in de manier waarop uit de miljoenen versleutelde e-mails de voor F. belastende gegevens zijn verzameld en wilde dat dat alsnog gebeurde. Ook vroeg zij tijd voor extra onderzoek. Gisteren werd de wraking ongegrond verklaard.

Het proces tegen F. is het eerste waarin de rechtbank toetst of de Ennetcom-data, waaruit justitie ook in andere zaken wil putten, als bewijs toelaatbaar is.
Door de afwezigheid van ‘Noffel’ spreekt het OM mogelijk vanmiddag de strafeis uit. De uitspraak is op 19 april.