OM eist 8 jaar cel tegen ‘Jumbo-afperser’

Rechtbanktekening van de Jumbo-afperser ANP | ALEX GRONINGEN

Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel geëist tegen Alex O. Hij wordt verdacht van bomdreigingen bij Jumbo-supermarkten. Zelf ontkent de 51-jarige man alle betrokkenheid. Zijn advocaat heeft vrijspraak gevraagd.

Volgens de officier van justitie is hij schuldig aan afpersing, het veroorzaken van een explosie in een supermarkt en het in gevaar brengen van mensenlevens. Ook vreest het OM voor herhaling, omdat Alex O. al eerder is veroordeeld voor geweldsdelicten.

Deze kookwekker gaf de doorslag voor het Openbaar Ministerie

  

Voor de rechtbank in Groningen zette het OM uiteen welk bewijsmateriaal er tegen O. is verzameld. Zo is er een haar van hem gevonden op een emmer met een explosief erin en zat zijn dna op een postzegel op een dreigbrief.

Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor 15 dreigmeldingen aan het adres van Jumbo. Hij eiste steeds 2000 bitcoins, een digitaal betaalmiddel. Omgerekend naar de huidige waarde, is dat 1,3 miljoen euro.

Het OM noemt het een wonder dat er niemand gewond is geraakt bij zijn acties. Wel heeft Jumbo behoorlijke schade geleden. Het bedrijf eist meer dan een ton van de verdachte. Het OM vindt dat O. dat bedrag moet betalen aan de supermarktketen.

OM: er is meer dan genoeg bewijsmateriaal

 

Alex O. kwam zelf ook uitgebreid aan het woord. Hij zette zichzelf neer als iemand die te onhandig is om een bom te maken, omdat hij geen verstand heeft van chemie en a-technisch is. O. denkt dat iemand hem erin probeert te luizen.

Zijn advocaat betoogde dat het bewijs tegen O. niet sluitend is. Hij richtte zich vooral op bewakingsbeelden van de Jumbo waarop de dader te zien is. Volgens de advocaat valt totaal niet vast te stellen dat het Alex O. is. .