OM eist 9 jaar cel tegen Michel G. uit Helmond inzake schietpartij Medoclaan

noDEN BOSCH – Helmonder Michel G. moet volgens het OM negen jaar gevangenis krijgen voor zijn aandeel in de schietpartij aan de Eindhovense Medoclaan. Volgens officier Vreneli Vreeling heeft het Satudarah-lid het vuurgevecht geopend door als eerste te schieten.De bewoner van het pand, William D. heeft niet geschoten, maar had wel wapens binnen liggen en wordt verdacht van een overval in Tilburg. Dat moet hem vier jaar kosten, maar hij is zoek. Vorige week werd tegen drie anderen acht jaar geeist.

Ruzie
Waarom in oktober 2014 ruzie ontstond in de Eindhovense woonwijk is niet duidelijk. Volgens de betrokkenen ging het om een schuld. Duidelijk is wel dat Eindhovenaar David met leden van No Surrender bij de wonnig aankwam, even praatte met bewoner William D. en diens vriend Michel G. Toen deze terug naar binnen wilde, kwamen de No Surrenderleden achter hen aan en na een korte worsteling werd heen en weer geschoten.

Pistool
Volgens de No Surrendermannen heeft Helmonder Michel G. zijn pistool op het hoofd van een man gezet en tweemaal geschoten en even later David op korte afstand in zijn rug geraakt. Michel zei nu dat hij pas is gaan schieten nadat de anderen het vuur openden. Waar het allemaal om draaide wist hij niet, hij kent bewoner William van de sportschool, komt vaak op bezoek en gaat wel eens mee op pad.

Tilburg
Dat werd hem nu ook verweten: tijdens het onderzoek naar de schietpartij kwam een bedreiging uit Tilburg naar boven. Een zakenman zegt dat Michel en William zich bij hem meldden als ‘incassobureau’. Hij gaf ze 15 mille omdat ze hem bedreigden, maar hij werd in elkaar geslagen, miste daarna zijn laptop waarmee vier ton is overgemaakt. DNA van de twee is in zijn woning gevonden, maar Michel ontkent het.

Zelfverdediging
Advocaat Marcel Heuvelmans denkt dat Michel weinig te verwijten valt: hij heeft zichzelf alleen verdedigd. Wat betreft de eerste schoten op de No Surrenderleden geeft Vreeling hem gelijk, maar schoten in de rug van de ongewapende David waren duidelijk geen zelfverdediging.