OM: Keith Bakker beroeps seksueel misbruiker behandelde vijf mensen tijdens beroepsverbod

De gevallen verslavingsgoeroe Keith Bakker (59) wordt niet alleen verdacht van seksueel misbruik, maar ook van het overtreden van zijn beroepsverbod.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte vanmorgen tijdens een tussentijdse zitting van zijn zaak bij de rechter  bekend dat hij vier meerderjarige mannen en één minderjarig meisje zou hebben behandeld terwijl hij dat niet mocht. Daarnaast wordt hij verdacht van het misbruiken van een meisje.

In 2012 werd nog Bakker veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar wegens het seksueel misbruik van zeven meisjes over wie hij zich had ontfermd. Ook mocht hij vervolgens tot 2022 geen mensen meer helpen om van hun verslaving af te komen. Het OM wil nu de 104.250 euro die Bakker met zijn werkzaamheden zou hebben verdiend van hem afpakken.

Ontkennen

Bakker werd dus al verdacht van het misbruik van een meisje. Dat ontkent hij. Nu bestrijdt hij ook dat hij tegen de regels in mensen heeft behandeld. Hij was zelf niet bij de zitting aanwezig, maar laat in een reactie op zijn weblog weten dat de Reclassering en het OM steeds op de hoogte waren van de werkzaamheden die hij uitvoerde.

De Reclassering zou er volgens hem mee hebben ingestemd, omdat hij ook nog een schadevergoeding aan de meisjes moest betalen en hij daarvoor inkomsten nodig had. Afgesproken werd dat hij alleen sessies in groepsverband zou houden en er alleen mannen bij hem mochten komen. Bakker zou een voorstel hebben ingediend om in Engeland aan de slag te gaan en dat werd goedgekeurd.

Moreel fout

Bakker zit sinds oktober vorig jaar in de cel, nadat een meisje aangifte tegen hem had gedaan van seksueel misbruik. Volgens Bakker gaat het om een vriendin met wie hij een liefdesrelatie had. Ze was volgens Bakker achttien toen die begon. In een interview dat hij gaf vlak voordat hij zichzelf meldde bij de politie, zei hij daarover dat hij ‘moreel fout zat, maar dat hij niets verkeerds heeft gedaan’. Het meisje ziet dat heel anders en eist 28.850 euro schadevergoeding van hem.

Keith Bakker moet op 20 mei opnieuw voor de rechter verschijnen. Dan dient de zaak inhoudelijk.